Banen i Skøelva ble lagt for fem år siden. Nå vurderer de hva de skal gjøre med banen, som etter vinteren er helt ødelagt av isbrann.

– Vi skal prøve å se om vi får gode råd til hva vi bør og kan gjøre, på en billigst mulig måte. Vi brukte jo flere hundre tusen for fem år siden, da vi la nytt dekke på den, sier Jermund Johansen i Skøelv IGL.

Ingen aktive lag

Skøelv idretts -og grendelag har i 2017 ingen aktive fotballag.

– Det var det første jeg tenkte når jeg så hvordan det ble der på banen. Det var nesten godt at vi ikke hadde lag i år når det ble som det ble, sier Johansen.

Til tross for det skulle de likevel ha hatt en bane som kunne brukes av andre. I en tid hvor stort sett alle klubber har kunstgress, ville de hatt muligheten til å leie ut banen, slik de gjorde senest i fjor.

– Selv om vi ikke har lag selv i år, så kunne vi godt tenkt oss å ha et tilbud til de som vil spille på naturgress, i stedet for det plastdekket som de fleste nå har. Finnsnes IL var jo her å trente i fjor før Norway Cup og andre turneringer. Så vi må se i nærmeste fremtid hva vi kan gjøre, vi må jo i alle fall gjøre et forsøk, sier han.

– Taper dere mye inntekter på at ingen kan leie banen slik den er nå?

– Ja, det er klart at det gjør vi, men det er jo ikke den store inntekten der. Det største problemet er at en så fin bane blir ødelagt. Det var den fineste gressbanen i hele Troms, kanskje i Nord-Norge, det var rene skjære stuegolvet. Vi har lagt ned mange timer og jobbet med den, forteller Johansen.

Blir ikke snudd

Nå skal de gjøre følgende, i et forsøk på å berge banen:

– Det vi har pratet om, er å prøve å få ut lagt jord og frø, og etter hvert gjødsle på nytt. Den blir ikke snudd i alle fall, det blir for dyrt og mye arbeid, sier han.

Han tror ikke banen kan tas i bruk før til høsten, og han tror sommeren vil avgjøre mye.

– Det blir nok ikke før til høsten. Det blir viktig om vi får det til, at den får ligge i ro og godgjøre seg. Å vente et helt år tror jeg ikke er så lurt, for da er det lett for at det blir tuer enkelte plasser. Så vi får se hva som skjer og hva vår herre gjør. Hjelper ikke han til med nedbør, så får vi vanne selv. Jeg tror det blir sommeren som avgjør hvordan dette blir.

Store norske leksikon sier følgende om årsaken til isbrann:

«Skade på planteveksten ved isdannelse ved skiftende mildvær og frost tidlig om våren. Opptrer i søkk på flat mark. Lyset slipper igjennom isen så plantene begynner å ånde, men is og vann hindrer lufttilførselen, så plantene kveles. Isbrann kan gjøre stor skade på eng, høstsæd og plener».