Mandag formiddag var 70 elever fra Stonglandet skole på Sør-Senja på tur i fjæra for å rydde søppel. Elevene var delt i grupper mens de ryddet søppel, da plutselig en håndfull gruppe med 7. og 8. klassinger fant en død person i fjæra.

- Læreren var i nærheten og kom snart til funnstedet og fikk konstatert hva det var for noe. Dette var selvfølgelig en til dels sjokkartet opplevelse for de elevene som var nært funnet, sier rektor ved Stonglandet skole, Geir Tormod Eidissen.

Politiet be raskt kontaktet og rykket ut til stedet like før klokken 10 mandag morgen.

- Vi har gjort åstedsundersøkelser og vedkommende er sendt til Tromsø for identifisering, sa politiets innsatsleder på stedet Roy Even Hagensen til Folkebladet.

Operasjonsleder i Troms politidistrikt Øyvind Gundersen sier personen har ligget lenge i havet og man vet derfor foreløpig ikke hverken kjønn eller alder på personen.

- Den avdøde blir sendt til Tromsø for identifikasjon og obdukjon, sier Gundersen.

Skoleledelse og kriseteam

Rektor Eidissen sier elevene skjønte fort at det var en død person de hadde funnet.

- Elevene har i etterkant av funnet lurt litt på hvem det kunne være og stilt spørsmål rundt dette. De synes det var bra at de pårørende til vedkommende nå kan få vite hva som har skjedd med den personen som nå har blitt funnet, sier han.

Eidissen sier at selv om det var en sjokkartet opplevelse for elevene, ser det ut til å gå bra med dem.

- Det ser tilsynelatende ut til at det går bra med dem. Vi har hatt kriseteam ute for å snakke med dem og har hatt samtaler om det som har skjedd, sier Eidissen.

De har nå full fokus på å ivareta og følge opp elevene på best mulig måte etter funnet.

- Vi må følge opp spesielt de som var nærmest funnet for å se hvordan det går med dem. Vi kommer til å ha samtale om dette i klassene og se etter reaksjoner til elevene, for å se om det er noen som har noe de lurer på videre. Reaksjoner på noe slikt kan komme i ettertid, så dette skal vi følge opp sammen med kriseteamet i kommunen, sier han.

Funnet gjorde naturlig nok også inntrykk på lokalbefolkningen. Gudleiv Solbø har en hytte i nærheten av funnstedet og var ikke klar over hva som hadde skjedd, før kona slo på tråen.

– Hun ringte meg fra Tromsø for hun ville vite om jeg var ok. Jeg visste ingenting om hva som hadde skjedd, forteller hytteeieren.

– Hva tenker du om et slikt funn like utenfor hytteområdet ditt?

– Hva skal man si, havet er stort og mye kommer i land her. Det er ikke noe artig, det er ikke det. Det er noen som har omkommet, sier Solbø.

Møte på skolen

Både kriseteam og helsesøster var raskt på stedet etter funnet mandag formiddag.

- Vi kom på stedet før media og fikk briefet elevene om hvem kriseteamet er og hva vi gjør, sier leder av kriseteamet i Tranøy kommune Dag Rydmark

Mandag kveld ble det blant annet arrangert et folkemøte for elevene og foreldre.

- Vi gir et tilbud om å samles på skolen for å kunne prate litt om den hendelsen som skoleelevene har vært utsatt for i dag, sa Rydmark før møtet.

Tilstede på møtet var det prest, sykepleier, psykiatrisk sykepleier, helsesøster, rektor og lærere. Av hensyn til elevene var møtet lukket for media.

Tror det er sønnen

Harstad Tidende skriver at Roy Igeland, pappa til savnede Henrik Igeland, tror at det mest sannsynlig er sønnen som nå er funnet. Henrik ble meldt savnet etter at han ble sist sett ved Tjeldsundbrua 26. januar.

Geir Tormod Eidissen, rektor ved Stonglandseide skole, sier elvene blir godt ivaretatt etter sjokkfunnet. Foto: Carina Hanssen
Innsatsleder Roy-Even Hagensen i politiet sier at arbeidet med å identifisere den omkommende blir gjort i Tromsø. Foto: Carina Hanssen