Tirsdag testet tidligere proffsyklist Thor Hushovd og Arctic Race-sjef Knut-Eirik Dybdal de to første etappene av Arctic Race. Hushovd kunne fortelle om en fin tur i godværet og om to fine etapper.

– Jeg synes det er to fine etapper. Den første starter jo på Andørja, og det er jo der idéen kom, så det var gøy å komme tilbake på et lite jubileum.

– Så er det en hard, teknisk målgang i Narvik, også er det en veldig fin andreetappe for spurterne med en spektakulær målgang her på Bardufoss på flystripa, sier Thor Hushvod til Folkebladet, tirsdag kveld.

Lover spektakulær målgang i Arctic Race Spesiell målgang

For avslutningen på den andre etappen, fra Sjøvegan til Bardufoss, avsluttes som kjent over flystripa på Bardufoss Lufthavn. Det blir garantert av det spesielle og spektakulære slaget.

– Ja, det blir spektakulært. Flyshow i seg selv blir jo spektakulært, men så har du jo også et sykkelløp midt oppi som blir spesielt med målgang på flystripa, mener Hushovd, som tror målgangen kan by på utfordringer.

– Det er vanskelig å kjøre sykkelløp på en flystripe. Veien blir ekstremt bred og det er plass til alle, så det blir lett å komme forbi, og vanskelig å plassere seg og samle seg som lag, sier han.

Han tror det vil bli samlet spurt og beskriver den andre etappe fra Sjøvegan til Bardufoss slik:

– Det er jo et par bakker den første runden fra Sjøvegan. Man kjører en runde på seks mil og da er det et par bakker man skal opp. Så er jo siste delen litt lettere. Så det ligger jo an til en samlet spurt på etappe to, også fordi at man da har fått en som leder sammenlagt fra dagen før, og da er det lettere at løpet blir kontrollert av det laget. Jeg spår at det blir en samlet spurt hvor det kjempes om en viktig etappeseier.

– Kommer til å bli helt utrolig

Frank Torkildsen er prosjektleder for det som skal skje inne på flyplassen. Han er klar på at det ligger an til en fantastisk opplevelse for publikum.

– Det er spektakulært i seg selv at man kommer inn på en militær flystripe, men nærheten for publikum blir helt utrolig. Vi setter løypa gjennom folkemengden, slik at de er nødt til å passere tre ganger. Og de siste 25 kilometerne, så kan du se syklistene nesten hele tida, fra der som vi skal ha folkemengden stående, forteller han.

Torkildsen håper at så mye som 20.000 mennesker kommer for å se på, og kommer med en oppfordring.

– Vi håper på 20.000 publikummere og vi oppfordrer publikum til å ta fatt på sykkelen. Kom hit på sykkelen, ikke kom kjørende. Bor man innenfor fem kilometer, så er i alle fall det en utfordring. Så ta sykkelen, eller kom gående. Det blir knallvær og vi serverer mat og drikke av alle sorter. Du kan bruke hele dagen her inne, sier han.

Har troen på Kristoff

Og skal vi tro Arctic Race-sjef Knut-Eirik Dybdal sin spådom, så kan man ende opp med en norsk mann som første over mållinja på Bardufoss Lufthavn når vi kommer til august.

– Vi vet jo ikke lagene enda, de blir ikke offentliggjort før i slutten av juni. Men jeg er ganske sikker på at en nordmann med navn Aleksander Kristoff har veldig lyst til å kunne gjøre noe spesielt her. Og ikke minst når vi vet at andreetappen avsluttes med et flyshow. Jeg er sikker på at vi vil få mye folk tilreisende fra hele Nord-Norge som vil ta turen hit. Vi håper på et skikkelig folkeliv langs løypa, og vi håper at det blir en skikkelig finale på andre etappe her på Bardufoss. Så jeg tror nok tipset mitt går til Aleksander Kristoff, spår Dybdal.