Musikalsk glede – gjensynsglede, for ikke å snakke om det sosiale. Det er som om storfamilien samles, smiler initiativtaker og medarrangør Asmunn Arnesen. Allerede fredag kveld var det fullt både i og utenfor Fjellkysten. Daglig leder Tor Lyngmo telte etter: Alle rommene var booket, på campingplassen ruvet et tredvetalls vogner og bobiler – til sammen mellom 100 og 150 gjester. For dem som har hatt en drøm om et eget trekkspilltreff på hotellet, var det ekstra gledelig. Og dét er Asmunns fortjeneste, poengterte Lyngmo.

Lavvu

Ankom du Fjellkysten fredag ettermiddag, kunne du høre trekkspilltonene i samme øyeblikk som du åpnet bildøra: fra campingvogner og bak vindskjermer, fra hotellrommene og ikke minst fra den store lavvoen. Når en kvass juni-vind samtidig bærer slikt med seg, er den med ett ikke så kjølig lenger. Organisert musikk var det fra ni om kvelden til ett om natten, mens konserten lørdag var fra klokken 14 til 16. Med full spilleliste var det musikk til hver halvtime, forklarer Arnesen.

– Dette er et så fint område, og vi har trekkspillklubber og enkeltpåmeldinger fra hele landsdelen, helt fra Mo i Rana og til Finnmark, fra Narvik, Vesterålen og Tromsø.

Sosialt

Steinar Pedersen i Senja Trekkspillklubb har gledet seg lenge. Og heldigvis ble det så godt vær at det gikk an å kjøre med vogna, føyer han smilende til.

– Vi er på Polleidet hvert år, og da møter vi opp med hele klubben. Men i kveld er vi bare et par-tre stykker. Dette treffet er et flott initiativ. Vi er mange i fylket som har samme interesse med musikk, vi spiller og synger for hverandre, men det som betyr mest, er det sosiale. Jeg har vært med i 13 år i Senja trekkspillklubb, og i det miljøet blir man kjent med folk fra hele landet.

– Når vi så får treffes, er det alltid hyggelig.

Selv om mesteparten av musiseringen foregår innomhus, er man faktisk også litt væravhengig på slike arrangement. Er det godt vær, sitter det gjerne et par-tre stykker utfenfor vogna og spiller – og da er det bare å hive seg med.

– Og her er ingen for god – og ingen for dårlig! sier Pedersen.

Inspirasjon

Arthur Knudsen i Senja trekkspillklubb er på en måte nybegynner, selv om han har hatt trekkspill i 40 år. I regi av klubben har han gått notekurs hos Helge Konradsen.

– Det første trekkspillet mitt var et pianospill. Det andre jeg kjøpte, var et Brandoni knappespill, og men det ble bare liggende. Da dette kurset kom, begynte noen å mase om at jeg måtte være med. Jeg tenkte at siden jeg hadde spilt før og kunne bassene, hadde jeg en fordel! ler han.

At et slikt trekkspilltreff betyr mye musikalsk, er det ingen tvil om, føyer Steinar Pedersen til.

– Jeg stod nettopp og pratet med to stykker som hører til i toppsjiktet i trekkspillmusikk i Norge. Når man får møte sånne – og kanskje spille en sang eller to med dem! – da føler jeg meg stolt. Jeg kan vite at jeg har spilt trekkspill med en av Norges beste! Det er en inspirasjon.

– Og så lærer du. Det er alltid noen som kan fortelle deg, vise deg eller lære bort noen triks, og plutselig går det et lite lys opp for deg. Det er verdifullt – også på den sosiale siden, smiler Pedersen.

Konserter og organisert musikk var det fra ni om kvelden til ett om natten, mens lørdagen hadde konsert fra 14 til 16. Med full spilleliste var det musikk hver halve time – her varmer vokalist Eva Line Nergård opp sammen med fem av musikerne. Foto: Arne Ivar Hanssen
initiativtaker: Asmunn Arnesen spilte til et pensjonisttreff i Lavangen for noen år siden. Da kom ideen om et eget trekkspilltreff på Fjellkysten. Ikke uventet håper de fleste av deltagerne at en ny tradisjon nå er påbegynt. Foto: Arne Ivar Hanssen
Akustikken er god i foajeen på Fjellkysten. Steinar Pedersen fra Senja trekkspillklubb drar «Drømmen om Elin». Foto: Arne Ivar Hanssen