Fra 1987 til 1993 ble det drevet utfisking av smårøye på Senjas største innlandsvatn, Svarthollvatnet, som ligger i Berg og Lenvik. Initiativet til prosjektet var kommet fra karene på «Jenkisheimen», ei hytte ved ytterenden. Karene, som er fra Mefjordvær, hadde over år sett at kvaliteten på røya i Svarthollvatnet ble verre og verre.

Fisken var små og den var svart, og årsaken var overbefolkning i vatnet. De fikk Statskog med seg og gikk i gang med storstilt utfisking. – Med hjelp av ruser fisket vi ut tilsammen cirka 200.000 smårøyer i løpet av seks år, forteller Roger Wilsgaard. Dagen da Folkebladet lagde reportasje på tiltaket i 1989 (da dette bildet av Knut Harald Hofsøy ble tatt), satte karene rekord med å fange tilsammen 7.000 fisk på 30 ruser i løpet av ei røkting!

Med desimert bestand ble det mer mat på de som var igjen, og resultatet viste seg i form av større fisk av bedre kvalitet. Etter Wilsgaards syn burde utfiskinga vært fulgt opp med flere runder. – Det viser seg at det er behov for jevnlig uttynning, sier han.

Tekst of foto: Vidar Bjørkli