– Vi ser ofte at det kan oppstå farlige situasjoner ved avkjørselen her og særlig om vinteren med store brøytekanter, sier Arne Lundberg som driver Lapphaugen Turiststasjon sammen med Heidi Lundberg.

Innkjørselen fra E6 er også parkeringsplass for krigsmonumentet som er flittig besøkt. Nå ønsker de at fartsgrensa her settes ned fra 90 km/t til 70 på permanent basis.

Ikke midlertidig

Når påsken starter og ut april i år pleier vegvesenet å sette ned farta til ønsket fartsgrense på den drøye en kilometer lange strekninga fra turiststasjonen og forbi den store avkjørselen ved Lapphaugvatnet.

Her er det da folksomt med gjester som skal til fjells eller innom noen av de mange hyttene i området.

– Det er flott at farta settes ned her i april, men vi ser at trafikken er økende i området og særlig etter at vi har åpent hele året, forteller Lundberg.

I søknaden til vegvesenet vises det til at trafikken øker på strekninga og at området er mye brukt i forbindelse med fritidsaktiviteter.

Også Lavangen kommune har støttet søknaden til Statens vegvesen om nedsatt fartsgrense her, men fikk tidligere i år avslag fra regionvegkontoret.

– De siste åtte år er det ikke registret noen personskadeulykker på denne strekningen. I denne saken vurderer vi at vilkårene for bruk av fartsgrense 70 km /t ikke er tilstede, heter det i avslaget fra vegvesenet.

For små

– Vi fikk beskjed om at det ikke var ankemuligheter så vi blir nok for små i denne sammenhengen. Kommunen må nok på banen om vi skal få gjort noe med fartsgrensa her, sier Lundberg.

På spørsmål om det kan være en idé å ta dette inn i trafikksikkerhetsplanen svarer han bekreftende.

Ønsker flere nedsatte fartsgrenser

Nedsatte fartsgrenser, gang og sykkelveger samt bedre vedlikehold er blant ønskene til politikerne for trafikanter i Lavangen.

Når politikerne nå ser på planen for å bedre sikkerheten i trafikken, har de en smørbrødliste på nær tre tettskrevne sider som ønskes gjennomført.

Noe av dette som vel ni kilometer med gang og sykkelveger fra Fjellkysten til Spansdalen, langs Fylkesvei 84 vil koste mange millioner, mens andre tiltak er mer beskjedne og dreier seg om skilting av busslommer, vintervedlikehold og skogrydding langs vegene.

Flytting av busslomma for skoleungene vekk fra ungdomshuset mener Levekårsutvalget må inn i planen.

For de mange pendlerne i bygda, er det verdt å merke seg at utvalget også ønsker flere fartsgrenser satt ned. Det gjelder særlig E6 på Fossbakken hvor de vil redusere den fra 70 til 60 forbi vegkrysset, og hele strekningen mellom Tennevoll og Spansdalen hvor det ønskes satt til 60 km/t.

Mens 60 sona ved Fjellkysten vil utvalget flytte mye lengre opp på Lavangseidet da det planlegges boliger i området. Mangler på gangfelt flere steder i og nær tettstedet Tennevoll påpekes også.