Det er ikke til å unngå å kalle Målselv Maskin & Transport en suksesshistorie.

Overskudd hvert år i 50 år - se video her.

For hva skal man ellers kalle entreprenørbedriften, som ble startet av den ferske ingeniøren Are Eriksen i 1967, har gått med overskudd hvert eneste år siden. Det minste i underkant av 300.000 kroner (1993). Det meste på 31,6 millioner kroner i 2015.

Det første hele driftsåret i 1968 ga en omsetning på 706.000 kroner. I 2014 satte bedriften omsetningsrekord med 225 millioner kroner.

– Jeg så aldri for meg at vi skulle runde 200 millioner kroner i omsetning, sier grunnleggeren Are Eriksen.

Dominerte markedet

– I 1971 var vi allerede 20 ansatte. Det var enormt mye utbygginger og vi fikk omtrent alt vi regnet på. Vi dominerte markedet på 1970-tallet, sier Eriksen.

Med markedet mener han Troms og Nordre Nordland.

– Milepælene i bedriften var oppstarten i 1967, 20 ansatte i 1971 og at vi innførte bonusordningen for de ansatte samme året. 20 prosent av overskuddet ble utbetalt til de ansatte. Det var en vellykket sak, sier Eriksen.

Så vellykket at bedriften har holdt på bonussystemet og prosentandelen i alle år etterpå på overskudd over 300.000 kroner. Med ett unntak. I 1993 var overskuddet under 300.000 kroner. Rekordutbetalingen var i 2007 med 100.000 kroner per ansatt med full årsverksopptjening.

I 1971 kom også Are Eriksens bror, Trond Harald Eriksen, inn på eiersiden med 50 prosents eierandel.

Yter ekstra

Nøkkelen til at bedriften gjør så gode penger år etter år, er i følge dagens daglige leder Frank Eriksen, sønn av Are Eriksen, flere ting:

– Vi satser på å gjøre kvalitetsarbeid slik at alt blir rett første gangen. I tillegg er det bonussystemet vårt. Det gjør at de ansatte får et forhold til bedriften, som igjen gjør at de yter ti prosent ekstra. Vi har lykkes med å få med flinke folk som blir hos oss, mye ligger der. At de ansatte får 20 prosent av overskuddet gir dem en eierandel som gjør dem engasjert i driften, sier han.

En medvirkende årsak er nok også innføringen av pensjonsordningen bedriften gjorde i 1976. En ordning som er gratis for de ansatte.

Drivkraften

Målselv Maskin har vært en millionbedrift for eierne, men Are Eriksen hevder at penger aldri har vært hans drivkraft.

– Å se resultater og gleden av at vi lykkes har vært min drivkraft. Vi var mange ganger nummer to på anbudene, men fikk jobben likevel fordi vi var kjent for kvalitet. Det var mye arbeid disse årene, men det var verdt det. Hadde jeg roa meg ned litt hadde jeg nok hatt bedre helse enn det jeg har i dag. Det manglet ikke på advarsler, men jeg følte jeg hadde en uslitelig motor, sier Eriksen som nå er blitt 72 år.

– Han har alltid gått «all in». Det var enten eller. Han brenner sitt lys i begge ender uansett hva han gjør. Det merker vi fortsatt, sier sønnen Frank.

Solgte til AF-Gruppen

Målselv Maskin har alltid vært eid av Eriksen-familien, men i 2015 kom en ny milepæl. Da solgte familien 70 prosent av aksjene til storkonsernet AF-Gruppen.

– Vi er nå andre familiegenerasjon som driver bedriften, men vi så ingen åpenbar tredje generasjon. Skulle vi sikre fortsatt langsiktig drift måtte vi gjøre det vi gjorde. Men det var viktig å selge til en partner som tenker likt som oss, sier Frank Eriksen.

bonus: Et suksesskriterie har vært årsbonusen som ble innført i 1971, mener daglig leder Frank Eriksen. Det har de ansatte, her representert med noen av dem, nydt godt av i alle år. Rekordutbetalingen er 100.000 kroner. Alle foto: Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad
nybygg: I 1976 sto dette bygget, som fortsatt er hovedkvarter, ferdig, forteller Are (til venstre) og Frank Eriksen.
prosjekt: Bygging av infrastruktur i Målselv fjellandsby er et av de store prosjektene som Målselv Maskin har hatt opp gjennom årene. Foto: Jan-Erik Bergstad