Det kom som et stort sjokk på familien på tre fra Etiopia at Heimly mottakssenter nå legges ned. De ikke har permanent oppholdstillatelse i Norge ogkom til Finnsnes fra et transit-mottak i 2008.

– Vi kom rett hit til Finnsnes og jeg og barna kjenner ikke til noe annet hjem i landet. Her har vi bodd i nesten ti år, og da vi fikk vite at mottaket nå skal legges ned, var det som om hele verden vår falt sammen, fortviler mor Biruktawit Kask.

Gode venner

Kia Franklin Magama (11) var bare tre år da de kom til Finnsnes og er helt knust over avgjørelen om at mottaket nå blir lagt ned.

– Jeg ble kjempetrist når vi fikk vite dette. Jeg vet ikke helt hva jeg kan si og hvordan jeg kan forklare det. Heimly har gitt oss mulighet til å møte og få venner, gjøre aktiviteter sammen med andre og leve som normalt. Mine beste venner kom samtidig som meg til Finnsnes. Når jeg kom hit ble jeg med en gang akseptert. Mine venner er som min familie og nå vet ikke vi hva som skjer fremover, forteller Kia med tårer i øynene.

Året etter de kom til Finnsnes ble Aretha Franklin Magama (8) født.

– Jeg begynte å gråte når de sa Heimly skulle legges ned. Det har vært så fint å være her og jeg har fått så mange venner, sier hun.

Del av samfunnet

Moren forteller at mottaket har vært en sterk bidragsyter til at familien har kunnet kommunisere og integreres i samfunnet.

– Det er mange familier her og mottaket har lagt tilrette spesielt bra for barna. Det har vært mange aktiviteter og mottaket har hjulpet oss å kommunisere med folk på Finnsnes. Jeg har hjulpet til i Gjenbruksbutikken og snakket med folk, andre har jobbet på kafé og Røde Kors. De ansatte har vært fantastiske. Finnsnes er den beste plassen vi vet om, med veldig mange flotte folk, sier hun.

– Alle liker de mottaket og de mulighetene vi har fått. Alle er triste over det som nå har skjedd, legger Kia til.

Vil bli

Deres største ønske nå, er å kunne bli værende på stedet de nå kaller sitt hjemsted.

– Vi er positive selv om vi er veldig triste over beskjeden vi har fått. Vi er ikke alene, alle håper sterkt noe skjer og at vi ikke trenger å flytte. Barna har vokst opp her og kjenner ikke til et annet hjem. Jeg tror ikke det finnes en person her som ikke skulle ønske de kunne fortsette å bo og være sammen med folk her på Finnsnes, avslutter mora.

Aktiviteter: Båte Aretha og Kia har fått være med på mange aktiviteter og trampolinen i bakgården er mye brukt.