«60 år og helt elektrisk», som er navnet på forestillingen, er satt opp i Kulturhuset på Finnsnes onsdag 31. mai og torsdag 1. juni. Begge forestillingene er utsolgt.

Utsolgt

– To timer etter at vi la ut billettene til salgs var alle utsolgt, og det til tross for at vi også solgte billetter på galleriet i år, forteller lærer Turid Olsen, som i en årrekke har hatt hovedansvaret for skoleforestillingene til Silsand barneskole.

– Dere pleier å legge denne forestillingen til midtvinters?

– Det stemmer, men vi gjør det annerledes denne gangen siden vi har vi to jubileer i år, da Silsand barneskole er 60 år og Småslettan skole 20 år. Og så ville vi gjerne at avgangsklassen, altså sjuende klassetrinn, skulle få mer tid på seg til å konsentrere seg om det øvrige skolearbeidet.

– Deltar alle elevene ved skolen i denne forestillingen?

– Nei, som vanlig er det andre, fjerde, sjette og sjuende klassetrin som medvirker. Dette blant annet fordi det ikke er plass til alle på scenen i Kulturhuset på Finnsnes. Disse fire klassetrinnene utgjør til sammen over 200 elever.

Tilbakeblikk

Manuset til de ulike innslagene er som vanlig skrevet av lærere og elever ved skolen, mens musikken er lånt fra annet hold.

– Nå man ser tilbake helt til 50- og 60-tallet er det jo også mye musikk som er laget i disse årene. Da er det naturlig å plukke noen kjente slagere fra denne perioden, forklarer Turid Olsen.

Månelanding

– Det er vel mye styr med å sy sammen disse forestillingene?

– Det er mye arbeid som ligger bak, men det er også artig å jobbe med disse forestillingene. Det tror jeg nok at også elevene våre synes.

Silsand barneskole kan i år også klappe seg selv på skuldrene for flotte kostymer. Blant annet helt identiske masker og kostymer av Barne-TV-duoen Pompel og Pilt.

– De ulike klassetrinnene har fått oppgaven om å konsentrere seg om sine tiår, der de både fokuserer på kjente program på radioen før fjernsynet kom, og Barne-TV-serier som «Pompel og Pilt».

Men skolen har også sett nærmere på mer alvorlige og betydningsfulle historiske hendelser.

– Attentatet mot John F. Kennedy i 1963 i Dallas er med, og det samme er månelandingen i 1969 og bryllupet til kromprins Harald og Sonja Haraldsen året før, forklarer Turid Olsen.

– Mye av dette er vel noe elevene ikke visste noe om før de begynte å arbeide med forestillingen?

– Det stemmer, mye av det vi gikk igjennom var helt nytt for dem. Man kan derfor trygt si at de har lært mye også om vår historie ved å jobbe med denne forestillingen. Det er jo en ekstra bonus ved det hele.

En hallodame fra den spede starten av norsk fjernsyn på midten av 50-tallet. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Også bryllupet til kronprins Harald og Sonja er med i forestillingen. i 1968 er tatt med. Her med presten og sittende kong Olav helt til høyre.
Kristian Bøyum fremstiller sjåføren som kjørte bilen som president John F. Kennedy satt i da han ble skutt på åpen gate i Dallas i 1963. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Det er laget flotte masker og kostymer fra Barne-TV-serien «Pompel og Pilt», som ble sendt første gang på NRK i 1969. Foto: Reidar Ingebrigtsen