Så langt i år ligger Målselv an til å få budsjettmessig for 2017 i balanse. Men utfordringene står i kø. Ikke minst for 2018. Åtte millioner kroner færre i eiendomsskatt enn tidligere budsjettert på grunn av store protester på dagens skattetaksering, er en av utfordringene rådmannen må finne inntjening på.

Lang liste

Til formannskapsmøtet i neste uke har Eidissen listet opp en rekke tiltak som kan få 2018-budsjettet ned i balanse. Der har han holdt ute en strukturendring i Målselvskolene, men å ta fram den betente saken vil tvinge seg fram , mener han.

– Ja, så lenge vi mangler penger og det et politisk vedtak på å gjøre endringer, så er det vanskelig å opptrettholde dagens skolestruktur. Jeg har valgt å holde det utenfor denne gangen fordi det er et politisk vedtak på at skolestrukturen skal være uendret. Jeg vil ikke skape unødig bråk, sier Eidissen.

Kommer opp

Men han mener altså at dagens økonomiske situasjon gjør det nærmest umulig å ikke se på strukturen på nytt.

– Jeg tror det vil komme opp. Vi har tøffe og oppegående politikerne i Målselv som leter etter løsninger. Temaet er der hele tiden og politikerne er klar over det. Når man bli skvisa på økonomi så må man også se på upopulære løsninger. Selv om det er et vedtak på å ikke røre strukturen, så er det naturlig at det kommer på banen igjen, sier Eidissen.

Løsning i Forsvaret

Det er faktisk Forsvaret og skattemyndighetene som sitter med mye av løsningen på om skolestruktur skal bli et tema eller ikke. Målselv har lenge kjempet for at pendleransatte i Forsvaret skal skatte til den kommunen de jobber i og ikke den kommunen de bor i, som gjerne er lenger sør i landet.

– Vi jobber med å få de ansatte folkeregistrert hos oss. Klarer vi det så får vi inn seks-syv millioner kroner. Og jeg kan ikke tenke meg at vi ikke skulle få det til, for dette er rettmessige penger vi skal ha. Det kan være med på å dempe trykket på strukturendringer i skolene, sier Eidissen.

Målselv jobber sammen med Bardu og Åmot i denne saken.

– Hvis det er slik at Skatt Nord ikke har kapasitet til å se på denne saken, så kan vi gjøre det for dem ved å sette av folk som kun jobber med dette, sier Eidissen.

Vanskelig

Åtte millioner kroner færre i eiendomsskatt er også en lei nøtt Eidissen og politikerne må knekke.

– En reduksjon i eiendomsskatten må vi hentes inn andre steder. Da må vi se på hele fjøla. Og så lenge skolestruktur ikke er politisk tema er vi nødt til å finne løsninger andre steder. Politikerne var unisont enige i eiendomsskattedebatten om at dette kom til å bli vanskelig når vi ser på budsjettet, sier Eidissen.

Forslagene

Et av forslagene på Eidissens liste over tiltak er en reduksjon i driften av Holt legekontor. Dette er en sak som tidligere har vært gjenstand for en intens politisk drakamp. Nå tas den fram igjen.

– Vi vil fortsatt ha en god drift på Holt, men i og med at situasjonen er som den er så må vi finne løsninger, sier Eidissen.

Øvrige foreslåtte tiltak er blant annet å fjerne aktivitøren ved eldresenteret på Holt, kontingentøkning i kulturskolen, kutte i ferieløsningen på SFO og kutte i seniortiltak.