Det sier SLT-koordinator i Lenvik kommune Tore Coldvin.

Folkebladet skrev tirsdag om politiets aksjon på Finnsnes ungdomsskole i april, som resulterte i at det nå er seks ungdommer siktet i saken. Siktelsen går ut på oppbevaring og distribusjon av ulovlige bilder.

– Dette er et kjent ungdomsproblem overalt, og her syntes det å være såpass massivt med mange innblandet og bilder på vidvanke at vi gjennomførte en aksjon, sa lensmann Arnold Nilsen.

Coldvin råder foreldrene til ungdommen om å følge med på hvordan barna har det på skolen og hvordan de har det på sosiale medier.

– Mye av den sosiale aktiviteten til ungdommen foregår på nettet, og da må man følge med på hva de gjør der. Det gjelder å finne en balanse mellom å følge med og å ikke kontrollere de alt for mye, sier han.

– Hører på foreldrene

Coldvin sier at i tillegg til tiltak fra skole og politi er det viktig at foreldre følger barna opp.

– Det handler om kontroll og omsorg, legger han til.

–Vi må lære barna at det er ikke greit å sende slike bilder til hverandre. Og den største effekten er det foreldrene som har, for ungene hører mer på hva foreldrene sier enn man kanskje tror, sier Coldvin.

Til daglig består arbeidet hans blant annet i å innhente informasjon om hvordan ungdommer har det, slik at de kan ha et kunnskapsgrunnlag for forebyggende tiltak. Ungdata gir viktig kunnskap om hvordan ungdommen i Lenvik har det. Han sier deling av ulovlige bilder er et kjent problem som har versert lenge overalt. Mange ungdommer er ikke klar over konsekvensene.

– Når først bildene har havnet ute på nettet, så forsvinner de aldri. De kan dukke opp igjen når som helst og kan være veldig ugunstig med tanke på framtidig jobbsøking for eksempel, sier Coldvin.

Han påpeker videre at de strafferettslige konsekvensene om man blir dømt for distribusjon av ulovlige bilder kan ekskludere mange muligheter i framtiden for ungdommen.

– Ulovlig fildeling er straffbart, og kan medføre anmerkning på rullebladet. Det er viktig at foreldrene bevisstgjør ungdommen om dette. Man tenker kanskje ikke på det når man sitter hjemme på gutterommet og trykker «send» på et bilde, så kan det være et lovbrudd, sier Coldvin.