Etter at det tidligere i uken ble kjent at Utlendingsdirektoratet (UDI) har sagt opp kontrakten på Heimly mottakssenter, kan kommunalsjefen i Lenvik kommune bekrefte at dette vil resultere i et stort økonomisk tap.

– Nedleggelsen vil ha betydning for økonomien til Lenvik kommune. I dag har vi mottatt oppsigelse fra UDI på fem barnehageplasser og vi begynner nå å se en del av hva nedleggelsen innebærer. Flyktningene som tilhører Heimly mottar kommunale helsetjenester, har plass i barnehager og er elever i sentrumsskolene våre. Jeg tørr ikke antyde hvor stort det økonomiske tapet vil bli for kommunen, men det vil være mange millioner kroner, sier Rune Hoholm til Folkebladet.

Tar vare på ansatte

Årsaken til nedleggelsen er at det kommer færre asylsøkere til Norge, og det er dette kommunen nå merker ringvirkningene av.

– Vi har hatt møte med virksomhetslederne som blir berørt av nedleggelsen. Det er klart vi er nødt til å tilpasse oss den nye virkeligheten. Nå har vi bedt alle berørte virksomheter å utrede hva nedleggelsen har å si for dem, så langt det lar seg gjøre. Lenvik kommune er en stor organisasjon og i en omstillingsprosess vil vi ivareta de ansatte. Rådmannen vil informerer alle hovedtillitsvalgte om det som nå skjer, og virksomhetslederne skal også informere sine ansatte og tillitsvalgte, sier Hoholm videre.

Kom brått på

Kommunalsjefen påpeker at hele prosessen med den nasjonale asylssøkerstrømmen har gått raskt unna.

– Lenvik kommune hadde ikke fått noen signaler om dette i forkant, og jeg oppfatter at mottaksleder på Heimly heller ikke har fått det, så du kan si dette kom litt brått på. Det er likevel ikke overraskende at det nå kommer flere nedleggelser av mottak med bakgrunn i at langt færre flyktninger kommer til Norge nå enn årene før. Det at antallet flyktninger på kort tid ble redusert på nasjonal basis, det har vi også merket lokalt.

Avslutningsvis sier Hoholm at mange beboere ved mottaket i denne situasjonen som blir berørt, nå opplever stor usikkerhet.

– Våre ansatte i blant annet barnehager og skoler vil gjøre sitt beste for å ivareta barna i skole og barnehager den tida som de har igjen her på Finnsnes.

Trist

Arbeiderpartipolitiker Kay Erling Ludviksen sier mottaket har bidratt mye til samfunnet.

– Jeg synes det er trist at det nå legges ned. Jeg synes at asylmottaket har bidratt at Finnsnes har vært en enda bedre plass. Det mangfoldet de har stått for og positiviteten til de ansatte og selve kontakten de har hatt med resten av samfunnet, har vært beundringsverdig. Så jeg synes det er trist at det aspektet av Finnsnes nå forsvinner.

Lokalpolitikeren sier han har forståelse for at asyltilstrømningen har gått ned og dette resulterer til mindre behov for mottak i Norge.

– Jeg synes at mottaket på Finnsnes har vært et mønsterbruk og de har gitt en ekstra dimensjon til samfunnet. Når det kommer til milliontapet til kommunen som et resultat av nedleggelsen, tror jeg vi vil finne løsninger på dette. Hvis ikke betyr det at vi ikke er robust nok som kommune, så det tror jeg at vi klarer. Først og fremst er det ikke pengene mottaket har gitt oss jeg kommer til å savner mest, men det mangfoldet har gitt oss mye mer enn den økonomiske gevinsten, avslutter Ludviksen.

Økonomisk betydning: Kommunalsjef Rune Hoholm sier nedleggelsen vil ha en økonomisk betydning. Foto: Amund G. Hansen Foto: Amund Hansen
Skoler: Beboere på Heimly mottak har skoleplasser både på Finnsnes ungdomsskole og barneskole.Foto: Carina Hansen Foto: Carina Hansen
Trist: Kay Erling Ludviksen sier nedleggelsen er trist og påpeker hva mottaket har hatt å si på samfunnet på Finnsnes.Foto:Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen