UDI offentliggjorde tirsdag formiddag at kontrakten med Heimly asylmottak på Finnsnes sies opp. Det samme gjelder asylmottaket for enslige mindreårige i Målselv, samt flere andre mottak i Nord-Norge.

Ifølge regiondirektør ved regionkontor Nord, Bjørn Alf Fridfeldt, mottok de berørte mottakene skriftlig og muntlig varsel tirsdag.

– Årsaken er rett og slett et mindre behov. Det kommer færre asylsøkere til Norge og vi må justere ned for ikke å bli sittende med mange ledige plasser, sier han.

Utlendingsdirektoratet sier opp kontrakten med flere mottak Utlendingsdirektoratet (UDI) sa tirsdag formiddag opp kontrakten med flere asylmottak i Nordland, Troms og Finnmark. To av dem er i Midt-Troms. Ikke forventet

Marita Thomassen, som er mottaksleder ved Heimly mottakssenter og regionsjef i Hero Norge, er tydelig på at det var en svært lei beskjed å få.

– Selv om vi har sett trenden i lang tid med nedbygging av mottakssystemet – det er jo nesten ikke flere mottak igjen i Nord-Norge, så kom nyheten om nedlegging av Heimly mottakssenter som en overraskelse på oss. Vi hadde egentlig ikke trodd at det var vår tur denne gangen, sier Thomassen til Folkebladet.

Heimly mottakssenter ble etablert i mars 2002, og har med det vært i drift i vel 15 år. Mottaket har i mange sammenhenger blitt omtalt som et mønstermottak.

– Vi har drevet med god kvalitet hele tida, noe som har gitt oss gode skussmål. Også i Hero-systemet har vi vært mye brukt i forbindelse med kompetansebygging.

Sjøvegan ble spart i denne omgangen Salangen kommune har så langt ikke fått noen signaler fra UDI at mottaket skal nedlegges. Ni arbeidsplasser

Kontrakten med UDI utløper 1. september. Frem til den tid vil beboerne, som ikke er bosatt eller reist ut av landet, bli flyttet til andre mottak.

– Er det mange som mister jobben sin?

– Vi er ni her ved mottakssenteret. Nå er det sånn at mange har fortrinnsrett på nye jobber i Hero-systemet, men med tanke på hvor mange som bygger ned for tida blir det neppe noe av dette.

– Hvordan er stemninga?

– Vi fikk vite om dette i lunsjen tirsdag, og for å si det sånn så tror jeg ikke vi har tatt det helt innover oss – vi forstår det ikke. Det er klart at man blir veldig lei seg, sier Thomassen.

Informerer beboerne

Heimly mottakssenter har plass til 180 beboere. For tida huser mottaket rundt 140 personer.

– Hva sier beboerne?

– Vi har ikke rukket å informere dem så mye ennå, det er kun lederen av vårt samarbeidsråd som er informert om ståa. Onsdag formiddag har vi et møte der alle skal få vite om dette, sier Thomassen.

Hun opplyser at tida frem mot 1. september med nedbygging må gå suksessivt.

– Først må vi snakke med beboerne og informere dem. Vi har jo en masse familier som har bodd lenge på Finnsnes, folk med unger som er født og oppvokst her – disse må vi ta oss av.

Thomassen er ikke i tvil om at nedlegginga av Heimly mottakssenter blir et tap for Finnsnes og for regionen.

– Mottaket har vært her så lenge at det er blitt en naturlig del av samfunnet. Ikke bare tilfører vi ni kompetansearbeidsplasser, men vi har deltatt på aktiviteter og i alle år gitt noe til lokalsamfunnet. I tillegg vil denne nedlegginga ramme også Senter for læring og integrering, samt barnehagene og skolen, påpeker Thomassen.

Marita Thomassen legger ikke skjul på at det var en trist beskjed å få fra UDI under lunsjen torsdag formiddag. Foto: Linda Pedersen