Folkebladet kjenner til en hendelse like før 17. mai, der en hund, samt hundens eier, ble angrepet av en annen, løs hund under en spasertur på Finnsnes.

Veterinær ved Finnsnes dyreklinikk, Lars Haugene, kan på grunn av taushetsplikt ikke kommentere den aktuelle saken. Folkebladet har heller ikke lyktes med å komme i kontakt med hundeeieren.

Flere uavhengige tips og observasjoner styrker imidlertid hendelsen og at den fant sted.

- Rottweileren slet seg løs og drepte hunden Luna (5) Framfor øynene på forskrekkede barn tok Rottweileren livet av chihuahuaen Luna (5) på brutalt vis. Oftere enn før

På spørsmål om dyreklinikken ofte får inn bittskadde firbeinte husdyr, svarer Haugene på generelt grunnlag at det skjer.

- Dessverre får vi regelmessig inn hunder som er bitt av andre hunder, sier han.

I løpet av de siste årene har det i området, ifølge veterinæren, dødd flere hunder etter skader fra biting, enn tidligere år.

- Det er alle eiers ansvar å holde kontroll på hunden sin og sørge for at den ikke skader folk eller dyr, slår Haugene fast og understreker at én slik hendelse er en for mye.

- Det skulle bare mangle I august slet rottweileren seg løs og drepte chihuahuaen Luna. Nå er hunden avlivet. Viktig

For som kjent er det i prinsipp båndtvang året rundt, men spesielt i perioden fra og med 1. april til og med 20. august skal hunden holdes i bånd, eller forsvarlig inngjerdet, slik at den ikke jager eller forvolder skade på blant annet storfe, sau, fjærfe, vilt og lignende.

- Det er usedvanlig viktig at denne lovbestemmelsen overholdes - og det er utelukkende eieren som er ansvarlig for det hunden gjør, påpeker Haugene.

Ifølge hundeloven kan hunder kun være løse når de blir fulgt og kontrollert på en aktsom måte, eller er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Her kan du lese paragrafene i Lov om hundehold.

Folkebladet har ved flere anledninger omtalt hendelser der menneskets beste venn har blitt angrepet av andre hunder, og dødd av skadene.

En anonym Folkebladet-leser spør om det virkelig skal være slik?

- Må man bære våpen for å føle seg trygg når man går tur med hunden sin?, spør han.

Hunden angrep — nå må eieren betale Da hunden smatt ut gjennom en åpen dør, angrep den og skadet en person. Nå må eieren opp med pengeboka. Ansvar

Veterinær Haugene synes det er synd at man skal føle det slik, samtidig som det er rimelig å anerkjenne at folk føler seg utrygge.

- Jeg forventer at folk bryr seg om både sine egne og andre dyr, det være seg både tamme og ville. Det er et generelt ansvar man har som dyreeier, påpeker han.

- Nei, men med holdningsskapende arbeid kan man forhåpentligvis redusere ringvirkningene sammen

Ifølge hundeloven paragraf 28, kan overtredelse av båndtvangsbestemmelsene straffes med bøter og fengsel inntil én måned.

Veterinær ved Finnsnes dyreklinikk, Lars Haugene, ber hundeeiere respektere båndtvangen. Foto: Stian Jakobsen