Det er skipet OV Bøkfjord som sammen med Heliteam har fraktet utstyr, elementer og mannskap til de til de fyrlyktene som til nå har blitt byttet ut.

– Vi har jobbet de siste 14 dagene med å bytte ut to lykter på Senja Litus Lux lykter i glassfiber. I neste uke tar vi den siste. De to vi har fått på plass to helt nye fyrløkter som er solcellelykter som erstatter de gamle som var vel 100 år gamle. I tillegg er det satt inn LED-lys. Arbeidet har gått veldig greit, men den største utfordringen er å komme i land, sier kaptein på OV Bøkfjord Eilis Gabrielsen til Folkebladet.

Byttes ut

De de to lyktene Kystverket har på Månes utenfor Gryllefjord og Teistnes mellom Gryllefjord og Ballesvika. Den siste skal byttes ut i neste uke ligger i nabokommunen nord for Bøvær og Skaland, ved Trælen.

– Denne uken har vi ligget til kai i Gryllefjord og her inne ser det ut til at det er flatt hav, men når man kommer ut er det to meter høye bølger, som naturligvis gjør det vanskelig for oss å komme til med gummibåt. Utstyret var ikke mulig å få fraktet ut til lyktene uten helikopter, så det å komme i land med mannskap har nok vært den største utfordringen for oss, poengterer Gabrielsen.

Arbeidet

Helikopter fra Heliteam har fraktet ut utstyret til lyktene og returnert med det gamle materialet.

– Vi har revet og demontert de gamle lyktene, meislet betongen, satt opp en stålramme og kledd denne i material og satt den nye fyrlykten over der. De i gamledager var det glødepære i disse, og ved å sette inn LED-lys håper vi på at det vil bli mindre vedlikehold på disse. Spesielt med tanke på utfordringene med å komme i land, sier Gabrielsen

Han forteller at de har litt arbeid igjen på de to lyktene de til nå har jobbet med.

–Vi skal skjerme lyktene og gå opp alle sektorene. Vi må forsikre oss at de er riktig og at fargene hvitt, rødt og grønt lyser der det skal lyses. Slik vil en sikre seg at båtene blir oppmerksomme på skjær og hindringer i havet, forteller Gabrielsen videre.

Ferdigstille

De tar sikte med å være ferdig med alle lyktene før måneden er over.

– Arbeidet har gått som normalt og vi håper å kunne få alle i drift i slutten av neste uke. Vi har ventet til siste lykten er ferdigstilt før alle skrus på. I juni skal alle være i fungerende stand, avslutter kapteinen.

Arbeid: Her starter jobben med gamle Månes lykt utenfor Gryllefjord. Foto: OV Bøkfjord
Utfordring: Den største utfordringen var å komme i land med mannskapet. Foto: OV Bøkfjord
LED: De nye lyktene er LED-Lykter som skal resultere i mindre vedlikehold. Foto: OV Bøkfjord