Problemet i elva er at laks og sjøørret ikke går på trappene før ut i august. Den har vanskelig for å finne trappene, spesielt da vannstanden er høy. Leder av Salangsvassdragets fiskeforvaltning Anton Heggås fikk meldingen fra direktoratet sist fredag.

Over all forventning

– Dette er veldig bra. Det var en stor overraskelse. Vi hadde hørt rykter om at vi skulle få 400.000 kroner og mente det var bra. Vi fikk faktisk den summen vi søkte på. Det var over all forventning, sier Heggås.

– Vi må nå få tak i folk til å gjøre arbeidet, vi må ha tak i noen som har sprengningssertifikat. Det er ikke så mye, men litt må vi sprenge. For å frakte ting til Langfosssen må vi leie helikopter, sier han.

– Vi tenker å starte med befaring i Hellefossen, det er den greieste plassen å starte. Vi må beregne hvor mye sement og forskalingsmaterialer vi trenger. Og da blir det kanskje at vi begynner ut i neste uke. Men utfordringen vår fremover er høy vannstand, det er mye snø i fjellet. Det blir mye jobb fremover, vi satser på grunneiere og andre som er innstilt på en dugnadsinnsats. Vi har ikke penger til å leie inn folk til alt arbeidet. Derfor oppfordrer jeg folk til å melde seg til dugnader, sier Heggås.

– Et stort potensialet

– Når kan dere bli ferdig?

– Det tør jeg ikke svare sikkert på. Vi har fått en frist fra Miljøverndirektoratet at det skal være sluttført i januar 2018. Men det går nok ikke, jeg tror nok det kan gå to-tre år, sier han.

– Hvordan blir elva når alt arbeid er gjort?

– Endringene vil bli at fisken kommer seg lettere opp og vi håper på at den går tidligere opp trappene. I Kistefossen er det to innganger for laksen. Den nederste blir lite brukt og den andre ligger litt for nært fossen. Antakelig har laksen vanskelig for å finne ut hvor den skal opp. Derfor skal vi flytte inngangen. Vi har også en eller to terskler som skal repareres. Vi håper dette fører til at fisken også finner fram på høy vannføring. Dette vassdraget har jo et veldig stort potensial oppover Salangsdalen. Fiskemessig er det mange fine fiskeplasser. Og det er et langt gyteområde. I teorien kan laksen gå helt til Bones. Det er jo tatt laks helt oppe på Moholt, lenger opp enn Polar Park, sier han.

– Helt fantastisk

Heggås forteller at det er vurdert å sette ut fisk og rogn i den øvre delen av vassdraget. Men at det ble vurdert som et for stort prosjekt å sette i gang. Laksestammen skal derfor få bygge seg gradvis opp på en naturlig måte.

– Helt fantastisk. Vi håper vi med dette får gjort det meste, men det vet vi ikke enda. Dette er veldig godt jobba, spesielt av vår nye leder Anton Heggås, sier grunneier og kortselger Tor-Arne Chruickshank.

– Får vi trappene til å fungere bedre har jo elva et veldig stort potensial oppover Salangsdalen. Det vil bli ei helt annen elv. strekningen en kan fiske på vil bli veldig mye lengre. Og produksjonen av fisk i vassdraget kan helt sikkert mangedobles, fortsetter han.