Her ser vi «Kvaløy», den siste ferga som trafikkerte mellom Brøstadbotn og Langhamn på Dyrøy, før Dyrøybrua ble åpnet i 1994. Fergeforbindelsen over til Dyrøy kom i gang fra midten av 50-tallet.

Den første båten som ble brukt var «Vaagsfjord» på cirka 35 fot. Det var ei ren personferge. Den ble erstattet av 60-fotingen «Hermod» som gikk i årene 1965-67. «Hermod» kunne frakte to biler på tvers på lasteluka. Bilene ble plassert på en plattform som kunne justeres hydraulisk og tilpasses iland- og ombordkjøringsrampen. Den første ordentlige bilferga var «Børingen» og så fulgte «Dyrøy», «Flatøy» og  «Kvaløy».

I 1975 ble arbeidet for å etablere fastlandsforbindelse til øya formalisert i det Dyrøy kommune satte ned en brukomité. Det var under Leif Bakkejords tid som ordfører. Senere ble det ytterligere trykk i bruarbeidet da Dyrøbrua AS ble stiftet i 1982, med formennene Magnar Hals og deretter Ole Jakobsen, og med støtte fra innbyggerne, bedrifter, lag og foreninger og nabokommunene.

Etterhvert tok fylkeskommunen ansvar for prosjektet. Lørdag 29. august 1994 ble Dyrøybrua åpnet. Samme dag gikk «Kvaløy» sin siste tur. En epoke var dermed over, og en ny begynt. Takk til Rolf Espenes for opplysninger om bildet.

Tekst: Vidar Bjørkli. Bildet er innsendt av Terje Pettersborg.