Senja Avfall har i dag felleskonteinere stående rundt omkring, hvor folk på lettvint vis kan kvitte seg med papp og glass- og metallemballasje. Problemet er bare at enkelte drister seg til å benytte konteinerne – og området rundt – til å kvitte seg med alt mulig slags skrimmel skrammel.

– Det er enkelte som rett og slett tar seg til rette på annen manns eiendom, for det er det de gjør, og det er ingen som har noe positivt å si om slik forsøpling, sier driftssjef Bernt Karolius hos Senja Avfall.

Torsdag i forrige uke var avfallsselskapet ute og rydda opp skrot henslengt av andre ved konteineren ved Gisundbrua.

– To dager etter – eller det var vel egentlig bare halvannet døgn etterpå, så var situasjonen den samme. Her har folk satt igjen møbler, sykler, sekker, elektriske varer og en masse annet som de kunne kvittet seg med hos vår miljøstasjon i Botnhågen – gratis, understreker Karolius.

Gjentatte episoder

Problemet med forsøpling gjelder flere steder der det står plassert konteinere, og problemet gjentar seg gang på gang. Folk putter alt mulig rart inn i konteinerne, samt henslenger skrot utafor som de ikke klarer å presse inn.

– Vi ser til og med episoder på steder der hvor vi for mange år siden brukte å ha konteinere for grovsøppel. Folk må skjerpe eg, mener Karolius.

For noen år siden fjernet Senja Avfall konteinerne for grovsøppel, blant annet fordi ordninga ble misbrukt.

– Vurderer dere å fjerne konteinerne for papp og glass- og metallemballasje også?

– Vi står jo litt på nåde med konteinerne våre rundt hos grunneiere, og det er klart at vi kan ligge tynt an hvis de erfarer at ordninga medfører forsøpling av områdene deres. Jeg håper imidlertid at vi får lov til å ha konteinerne der, for det er et godt tilbud til folk, sier driftssjefen.

Han understreker også at de aller fleste er flinke til å kvitte seg med avfallet sitt på ordentlig vis.

– Det er mindretallet som ødelegger for for alle andre, og nettopp det ønsker vi til livs. Derfor ønsker vi at folk som har sett eller vet noe om tilfeller med forsøpling sier ifra til oss.

Risikerer sviende straff

Blir man tatt for forsøpling kan man regne med sanksjoner.

– I enkelte tilfeller har vi funnet navn på synderen, og har da gitt beskjed om at vedkommende å rydde opp. Dersom vi allerede har vært ute og ryddet sender vi regning for arbeidet. I tillegg oversendes saken til kommunen, som kan skrive ut bot. I verste fall, hvis det er farlig avfall involvert, kan man bli anmeldt til politiet, understreker Karolius.

Han legger ikke skjul på at de ved Senja Avfall er søkk lei den destruktuve adferden enkelte innbyggere demonstrerer gjennom sitt misbruk av konteinerordninga.

– Det er ingen grunn til å forsøple på denne måten. Det ødelegger naturen, og gjør nærmiljøet stygt og utrivelig, samt at det gjør avfallsordninga dyrere for alle. Det regner jeg med ingen er interessert i, understreker Karolius.

Alt av det henslengte skrotet var slikt som kunne leveres gratis inn til Senja Avfalls miljøstasjon i Botnhågen. Foto: Privat