Sjømatnæringa i Midt-Troms er inne i en voldsom vekst, noe som man har merket også hos Studiesenteret Finnsnes.

– Vi har fått ganske mange tilbakemeldinger fra næringa om at det er et behov for høyere utdanning. Derfor har vi fra Studiesenteret i samarbeid med Blått kompetansesenter reist rundt for å kartlegge behovet og hva et utdanningstilbud bør inneholde. Vi har også hatt møte med fiskerihøyskolen for å høre om det var mulig å få til noe, og det var det faktisk, sier daglig leder av Studiesenteret Finnsnes, Vidar Gunnberg.

I første rekke er det snakk om to emner, der praktisk ledelse er først ut. Studiet vil starte opp til høsten.

– Dette er et emne som har vært veldig etterspurt fra alle de bedriftseierne og lederne vi har hørt med. Studiet er primært retta mot sjømatnæringa, men andre kan også søke, opplyser Gunnberg.

Studie i sakte fart

Målgruppa for det desentraliserte studiet er de som ikke har mulighet til å reise av sted for å studere i mange år.

– Her kan man ta studiet i litt sakte fart, og kanskje klarer man på sikt å bygge det opp til en bachelor innenfor sjømat.

Studiesenteret satser på 20-25 studieplasser innenfor ledelsesemnet. Den daglige lederen er overbevist om at det kommer til å bli fullt kull.

– Det andre emnet vi skal igang med er sjømatproduksjon. Dette satser vi på å starte opp med i januar 2018.

Janita Pettersen, som er daglig leder for Blått kompetansesenter, er veldig fornøyd med studietilbudet som er kommet på plass.

– Dette betyr kjempemasse. Sjømatnæringa er i vekst, og dette tilbudet gir sjømatbedriftene muligheten til å øke kompetansen, sier Pettersen.

Langt mer lettvint

Ei som allerede har bestemt seg for å ta ledelsesstudiet er Anita Henriksen, som er lærer ved Senja videregående skole avdeling Gibostad.

– Som lærer på blå linje ønsker jeg å hente mer kompetanse, og etter hvert å ta en bachelor. Det er kunne ta dette på Finnsnes er mye nærmere og mer lettvint, og man slipper å være borte fra jobben, sier hun.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune er også begeistret for Studiesenterets nye tilbud.

– Dette er med på å forsterke de strategier som er for denne regionen, altså Senja som sjømatregion. Dette er også på en måte et nytt trinn i et veldig godt samarbeid med universitetet, og er i sum en veldig positiv sak, mener Sivertsen.

Han roser Blått kompetansesener og Studiesenteret Finnsnes for å ha bygget opp et helhetlig studietilbud for alle ledd innen sjømatnæringa.

– Det er nødvendig og forsterker denne regionens fortrinn når det gjelder den fremtidige satsinga på sjømat – kompetanse er nøkkelordet, fastslår ordføreren.

Søknadsfristen for studiet innen praktisk ledelse er satt til 1. august. 2. juni vil det bli avholdt et informasjonsmøte om studiet. Dette finner sted i Kunnskapsparken på Finnsnes.