Det sier en av de ansatte, Torgeir Åsmo, på Bakehuset på Finnsnes.

I løpet av de siste tre årene har Bakehuset Nord–Norge brukt 25 millioner kroner på å oppgradere avdelingen i Botnhågen på Finnsnes.

– Det har blitt både lysere og mye bedre luft her inne. Vi har det mye bedre nå. Det er nesten en helt annen hverdag, smiler Åsmo, og ser seg rundt.

På Bakehuset i Botnhågen jobber det i underkant av 50 ansatte, og de omsetter for cirka 80 millioner kroner i året.

Det er rolig aktivitet i produksjonslokalet denne ettermiddagen. Slik er det egentlig hver ettermiddag.

Den mest hektiske tida på Bakehuset er nemlig på natta.

– «Dagen» starter klokken 19.00 på kvelden. Da går de første ansatte på. Og så har vi produksjon gjennom hele natta, forteller avdelingsleder i Botnhågen Tommy Jensen, mens han viser oss rundt.

Vi går forbi rader med brød og boller, Wienerbrød, knekkebrød, baguetter. Bakevarene står klare til å bli pakket og sendt avgårde. Mange er allerede sendt.

Klokken 03.00 går de første leveransene ut. Og så går det slag i slag videre ut over natta og morgenen. De leverer til fjærn og nær i hele fylket og regionen.

Botnhågen lager mellom 8.000 og 10.000 brød hver dag. Den nye brødmaskinen går derfor i ett stort sett hele døgnet.

– Her kommer melet inn og tappes opp i dunkene. Så tilsetter vi forskjellige korn og ingredienser før det går videre i eltemaskinene og inn i eltedeleren. Vi trenger nesten ikke å være borti deigen i det hele tatt, forklarer Jensen, mens han viser oss den splitter nye tunnelovnen hvor de baker alle brødene.

Etter at de investerte i den nye tunnelovnen trenger det bare være én person som styrer brødmaskinen om gangen.

Hele bygget pusset opp

Bakehuset startet oppgraderingen av Botnhågen for tre år siden.

– Vi har pusset opp hele bygget og vi har asfaltert og ordnet uteområdet. Vi har fått nytt ventilasjonsanlegg, nytt tak, nye vinduer og pusset opp garderober og kontorer, forteller Jensen.

Og så har de investert i den splitter nye tunnelovnen.

– Den forrige ovnen var fra 1947 og sang på siste verset. Vi valgte å satse på tunnelovn selv om den er mye dyrere. Den har større kapasitet og varer lengre. Men det satt langt inne for bare ovnen koster ni millioner kroner og så kommer alt tilleggsutstyret i tillegg. Totalt har det vært en investering på opp mot 13 millioner kroner, sier Jensen.

Men investeringen har vært verdt det, synes han.

– Vi synes vi har fått en fantastisk kvalitet på brødene våre.

Og så er det ikke like mye bråk inne i produksjonslokalet nå.

– Det forrige utstyret var veldig bråkete, mens dette er veldig stillegående. Det har blitt veldig stille og rolig her, sier Jensen.

De har også investert i en ny knekkebrødlinje.

– Vi er jo stadig vekk ute etter nye markeder og prøver å møte konkurranse fra utlandet. For ett år siden begynte vi å produsere knekkebrød, og det har blitt en suksess. Det produseres kun her på Finnsnes og vi har fem ansatte som holder på med det, sier Jensen.

Jensen viser oss reolene hvor knekkebrødene ligger på rad og rekke. Klar til å pakkes og sendes ut.

Avdelingslederen er veldig fornøyd med hvordan oppgraderingen har påvirket de ansatte.

– De ansatte ser ut til å trives. De sier at de har fått en helt ny hverdag og at det er blitt en fryd å gå på jobb, sier han.

Sebastian Fria pakker knekkebrød klar for utsending. Foto: Susanne Noreng
10.000 daglige brød: Den nye tunnelovnen går stort sett kontinuerlig. Bakehuset i Botnhågen lager mellom 8000 og 10.000 brød hver dag. Foto: Susanne Noreng
Torgeir Åsmo sier de ansatte har fått en ny hverdag etter oppgraderingen: - Det har blitt både lysere og mye bedre luft her inne, sier han. Foto: Susanne Noreng