Fredag ble det klart at Berg og Lenvik har fått innvilget sine søknader og er to av 11 nye realfagskommuner i Norge. Totalt er det nå 54 realfagskommuner i Norge, og fem av dem er i Troms. I tillegg til Lenvik og Berg, er Ibestad, Tromsø og Harstad realfagskommuner.

Regjeringens realfagsstrategi har som mål å forbedre barn og unges kompetanse i realfag, redusere andelen som har lavt nivå i realfag, at flere skal prestere på høyt nivå og å forbedre realfagkompetansen til lærere.

– Kommunen som skoleeier vil ta særskilt ansvar for å ha fokus på realfag i skolene og barnehagene våre. Vi vil legge til rette for god undervisning og forplikter oss til å følge det opp. Det innebærer også kompetansehevingstiltak, sier ordfører i Lenvik Geir–Inge Sivertsen.

Lenvik har fått 418.000 kroner og Berg 261.000 innvilgede midler til satsinga.

– Realfagssatsinga innebærer at de elevene som i dag presterer på det laveste nivået skal få et løft, og det innebærer at vi samtidig skal ta vare på de som presterer på høyest nivå, sier kommunalsjef i Lenvik Rune Hoholm.

Talentskole

Når det gjelder det sistnevnte skal det fra høsten av etableres en talentskole på Finnsnes.

– Nordnorsk vitensenter tilbyr oss en slik talentskole, og den skal være i Newton-rommet på biblioteket i Kunnskapsparken. Det blir en skole som de som har særlig stort talent og læringspotensiale kan søke på, sier Hoholm.

Talentskolen er for elever fra syvende til tiende trinn, og vil være som et supplement til den vanlige skolen.

Jobber sammen

Som del av realfagssatsingen vil Berg og Lenvik samarbeide med det lokale næringslivet i kommunene.

– I Berg har vi veldig lang tradisjon med å bruke det lokale næringslivet, slik at elevene får knyttet seg opp mot det. Det vil vi også gjøre framover, sier levekårsleder Jorid Meyer i Berg kommune.

Berg og Lenvik har bestemt seg for å jobbe sammen i realfagssatsingen, og vil utvikle en felles strategiplan.

– Vi vil jobbe sammen og så vil Tranøy og Torsken få ta del i det slik at vi får løftet kompetansen i alle kommuner, dette med tanke på Senja kommuen i framtiden, sier ordfører i Berg Roar Jakobsen.