[Rett på sak]

– Er du ei ekte hulder, Siw Rubach?

– Ja, han trollfar påstår det. Men det er nå mange som omtaler meg som trollmor også. Det er rett som det er at ungene spør meg om jeg er trollmor og når han Leif er trollfar, må jeg nesten svare ja.

– Men hva er ei hulder?

– Det er et underjordisk vesen som prøver å bergta mannfolk og lokke dem med seg inn i sitt rike. Det går jo en masse historier om at dersom huldra ikke fikk det som hun ville, så kunne hun ganne folk, slik at det gikk dårlig med buskapen deres. Det var noe veldig mystisk med henne.

– Og så var hun veldig vakker?

– Det er noe av det som ble sagt om henne. Det er masser av historier om huldra i gamle sagn.

– Hvordan havna du egentlig i dette trollriket?

– Det er en lang historie, men for å gjøre den kort. Det starta med at jeg var på besøk på Senjatrollet og traff Leif. Han gjorde et meget sterkt inntrykk på meg, men jeg tror ikke han husker meg fra den gangen. Så tok jeg kontakt på e–post.

– Hvorfor?

– Det dreide seg om et lite troll, et eventyr jeg var begynt å skrive på. Og så tok jeg kontakt med Leif for å få ideer, fordi han styrte mye med troll. Det var starten. Og så førte denne diskusjonen om eventyrboka til at man kom inn på mer private ting, som etter hvert utvikla seg til det forholdet det ble. Jeg sa opp jobben, solgte leiligheten og satsa på Leif.

– Hvor kom du fra?

– Fra Tromsø, der jobba jeg på et sykehjem.

– Hvordan var det å komme til Finnsæter?

– Det var en brå overgang fra Tromsø, men jeg var født og oppvokst på landet, så jeg kjente til å bo der.

– Hvordan er trollgubben? Er han trollat?

– Nei, det er han ikke. Han trollfar er veldig snill og omtenksom. Han vil alle mest mulig godt. Han vet ikke hva godt han skal gjøre for meg og stiller opp i alle situasjoner.

– Er Senjatrollet en del av dagliglivet ditt?

– Ja, så absolutt. Selv om vi bare har åpent fra mai til september, så er det en masse ting å gjøre, vedlikehold og skape nye ting, vi blir aldri arbeidsledige, vi har nok å gjøre hele tiden hele året.

– Nå har Senjatrollet fått seg kjerring og unger, hva er neste?

– Vi har ingen planer om store prosjekter, men litt småting og troll dukker det nå opp etter hvert.

– Var det ikke snakk om at draugen skulle dukke opp også?

– Ikke det jeg husker, men for noen år siden var det snakk om en trollmonolitt, men det tror jeg han trollfar har skrinlagt nå. Vi konsentrerer oss om vedlikehold og spesielt da av trollet.

– Dere har besøk av trofaste fugler?

– Ja, vi har en måse som kommer på besøk rundt påsketider og i år tror jeg det 17. gangen den dukker opp. Vi kaller han for Vaflus, for han er veldig glad i vafler og så er han veldig tam. Når vi er i privathuset, sitter han på verandaen og når vi er på Huldreheimen sitter han utenfor kjøkkenvinduet der.

– Og han holder seg mest til han trollfar?

– Ja, han følger etter han og spiser av handa hans. Han er litt mer skeptisk ovenfor meg, men så var jo han her allerede da jeg kom.

– Og så var det noen kråker også?

– Vi har to ganger hatt et kråkepar her, og da var det meg de holdt seg mest til. Men det var vel fordi jeg behandla dem som om de var ungene mine.

– Du nevnte ei eventyrbok?

– Den boka jeg holdt på med den gangen ble gitt ut i 2004 og heter ”Dubbe Droltus.” Den handler om et troll som havner i menneskeverden og opplever årets høytider. Fart, spenning, glede, redsel og moral i skjønn forening.

– Og nå har du skrevet ei ny bok?

– Det er en fortsettelse om det lille trollet ”Dubba Drultus”, som kommer til eventyrøya. Den handler om at han kommer hit til Trollparken. Den vil komme ut i juni en gang.

– Og er utgitt på eget forlag?

– Ja, den er utgitt på Trolltingets musikk– og eventyrforlag. Leif har utgitt en del bøker og CD–er på samme forlag.

– Du er daglig leder for Senjatrollet AS?

– Ja, jeg er daglig leder og medeier og det har jeg vært siden 2007. Jeg har jo litt utdannelse innen økonomi og liker å styre med papir og ha system på ting, mens Leif elsker å skape. Men så er det også så at jeg liker bedre å jobbe med hammer og sag enn med øse og visp. Det hender faktisk at vi bytter på jobbene, jeg står ute og jobber og han lager middag. Vi er ganske allsidige begge to.

– Hvordan har omsetningen vært?

– Den er god og bli bedre for hvert år. Turismen øker og med den besøkene hos Senjatrollet. Enkelte år har vi hatt større investeringer, men vi prøver å sette tæring etter næring og unngå å ta opp lån. Det blir mye egeninnsats.

– Har dere egen facebookside?

– Ja, den heter Senjatrollet As og der legger vi ut nye ting som skjer i parken. Og så har vi også egen hjemmeside.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Reinøy. Etter grunnskolen flytta jeg til Tromsø og gikk videregående med økonomiutdannelse. Jeg jobba i flere butikker og en god stund på et sykehjem før jeg flytta hit.

– Hobbyer?

– Håndarbeid.

Siw Rubach. Foto: Birger Caspersen