På grunn av at flytningestrømmen har går ned, også av enslige mindreårige, er det ikke lenger behov for omsorgsenteret for enslige mindreårige på Olsborg. Det er ikke helt avklart når senteret, som ble opprettet i lokalene etter Olsborg gjestestue i 2015, legges ned.

– Det er ikke klarlagt når vi skal være ute på Olsborg. Det er ikke fastlagt noen dato. Det bor fortsatt barn der og vi kommer til å bruke litt tid på å avvikle, sier direktør i Aleris Nord-Norge, Håkon Melseth.

Stopp i tilstrømmingen

Årsaken til at Aleris legger ned på omsorgsenteret på Olsborg, i Gratangen, et i Finnmark og et i Nordland, er at flyktningestrømmen til Norge har avtatt. Derfor har disse nedleggelsene vært ventet.

– Etableringen av disse sentrene ble gjort på relativt kort varsel på grunn av at Bufetat hadde utfordringer da flyktningestrømmen startet i 2016. Neddimensjoneringen av driften handler om de avdelingene som jobber med enslige mindreårige. Dette er en ikke uventet utvikling ettersom enslige mindreårige får behandlet sine søknader og flyttes ut av omsorgsentrene som jo er midlertidige. Når vi så at tilstrømmingen av flyktninger stoppet opp var vi forberedt på dette, sier Melseth.

Nymogården

Både Olsborg og senteret i Gratangen er avdelinger som ligger under Nymogården. Institusjonen vil fortsette med sin primæroppgave som er å være en barnevernsinstitusjon.

– Nymogården består av mange avdelinger, og nå går vi tilbake til kjernevirksomheten vår slik det var før tilstrømmingen startet. Og det er litt slik vi jobber. Vi prøver å bistå med vår kompetanse når det offentlige trenger vår bistand, sier Melseth.

Overflødige

Noen av de ansatte kommer til å bli overflødige etter at sentrene stenges ned. Hvor mange er for tidlig å si, sier Melseth.

– Nå er det slik at de ansatte besitter ulik form for kompetanse. Noen vil vi benytte andre steder, og noen ikke. Nå skal vi kartlegge hvilken kompetanse vi vil ha med videre, men noen kommer til å bli overtallige, sier Melseth.