Derfor ble det en enkel sak for formann Børge Lind på teknisk avdeling i Salangen kommune å finne ut hvem som sto for miljøkriminaliteten.

Dumper avfall i naturperle

Stedet er en utkjøringsplass og utsiktsplass, like før Selvågen på vei ut mot Mjøsundbrua. Her kastes det avfall i en skråning ned mot sjøen, midt i ei naturperle. Folkebladet har gjentatte ganger tatt opp saken, senest i fjor sommer. For noen år siden lå det masse skrot og avfall, blant annet hvitevarer som var dumpet.

– Det som mannen dumpet er nå borte. Han fikk beskjed om å fjerne det og det har han gjort. Men saken er ikke avslutta av den grunn. Det er opp til administrasjonen å avgjøre om saken blir anmeldt, sier Lind til Folkebladet.

– Hva slags skrot lå der?

– Det var bildeler, luft og oljefilter, knuste lykter, rester av knuste bilvinduer, takstativ, oljetilgriset papp og parkettunderlag som er brukt ved oljeskift på biler. Det lå mye tomgods, både glassflasker og ølbokser. Det var forskjellige ting, der noe av det er spesialavfall, sier han.

La igjen telefonnummeret sitt

– Det lå igjen gjenstander på stedet med navn, adresse og telefonnummer. Så det var ganske enkelt å få tak i vedkommende. Jeg snakka med lensmann på Ibestad. Han foreslo å gi vedkommende mulighet til å rydde opp, fortsetter Lind.

– Det er heller ikke første gang det skjer på denne plassen. Folkebladet lagde jo en sak i fjor på oppryddinga vi hadde der ute. Også tidligere er det laget saker på dette, sier han.

– Men det er tydelig at her stoppes det for å hive ut søppel av bilene?

– Ja, det er ille at det er slik. Litt lenger ut ligger det fire fem europaller dumpet i ei fylling, sier Lind.

Saken blir anmeldt

Rådmann Frode Skuggedal i Salangen kommune kommer med klar tale om saken.

– Det er overhodet ingen tvil om at denne saken blir politianmeldt. Dette er en type saker vi ser veldig alvorlig på. Dette er miljøkriminalitet vi ikke ønsker i Salangen. Vi brukte en god del ressurser på å rydde der i fjor, så er det tilbake i år. Sånn kan det ikke være, dette kan ikke fortsette. Jeg vet nesten ikke hva jeg si i forhold til at folk gjør dette. Det er helt utrolig, sier Skuggedal.

Fra denne plassen dumpes det avfall i skråningen ned mot sjøen. Det har vært et problem i mange år. Foto: Morten Dokka
Rådmann Frode Skuggedal er klar på at saken blir anmeldt. Foto: Morten Dokka