Da klokken slo 11 satte de to fra politiet som gikk foran toget i bevegelse. Til tross for fravær av sola var det fin temperatur på nesten ti grader, og regnet holdt seg borte.

Med andre ord skikkelig bra 17. mai-vær, og det førte til årets deltakelse i feiringen av grunnlovsdagen betegnes som en av de største på mange år. Da Hurtigruta la til kai sluttet rundt tre hundre reisende seg til toget som gikk fra Valen, rundt Ringveien, gjennom Hans Karolius vei og ned Storgata før det endte på torget.

- Utrolig masse folk som har stilt opp i dag. Da vi som gikk bakerst i toget kom ut i Storgata ved Shell så vi ikke enden av toget nede på Valen, forteller en 17.mai-deltaker.

Knutsen hold tale for dagen

Talen for dagen var det Anne Marion Knutsen som holdt, hun er kjent for at hun ble utnevnt som Årets Nordlending i fjor etter at hun sto fram og fortalte sin historien om overgrep som hun som en av svært mange på hjemstedet Tysfjord har vært utsatt for.

- Marion Anne Knutsen har med sin åpenhet gitt stemme til et av de vanskeligste og alvorligste temaer i vårt samfunn, sa Birger Caspersen fra arrangøren Lions Club Finnsnes da han presenterte Knutsen..

- Takk for det ærefulle oppdraget med å holde tale for dagen. Det er stort , og antagelig det vanskeligste jeg har påtatt meg, sa Knutsen.

- For meg er mitt hovedtema det siste året hvor viktig det er med åpenhet. Det er fred i landet vårt, vi har ingen åpen krig i gatene. Men det finnes mange slag kriger der ute. Det er nemlig mange som lengter etter fred, selv i vårt fredelige Norge.

Ville ha søkelys på et vanskelig tema

- Jeg er stolt av å bo i et land med et demokrati som gjør at alle kan leve det livet de ønsker. Jeg har erfart hvor viktig det er at vi tar i mot hverandre. Vi er nemlig alle norske, bare på forskjellige måter. I desember fikk jeg prisen Årets Nordlending, og også prisen som Årets same. De var begge priser som gjorde godt på tampen av et vanskelig år, sa Knutsen som fortalte at hennes mor tok valget å gå bort i fjor, i følge Marion på grunn av ting moren opplevde i barndommen.

– Mamma var opptatt av at det skulle settes søkelys på et vanskelig tema, og etter det har jeg valgt å ta det videre. Åpenhet er forebyggende arbeid, og alle må våge å si fra om det de ser.

Fine kulturelle innslag

Talen for dagen ble etterfulgt av en danseoppvisning fra dansegruppen Aktiv Dans, flere vokalinnslag der publikum blant annet fikk høre russiske Anton Lymarev som er elev ved Senja videregående skole framføre Beatles-melodien ”Norwegian Wood”, og han fikk rødrussen med da han sang den norske låten ”Kjærlighet er mer enn forelskelse”. Siste innslag på torget var talene fra russepresidentene Tony Hjelmseth og Birgitte Emilie Nygård.

- Det går da an å være stille

Et par Folkebladet snakket med på onsdag sier at det var en ting de irriterer seg stor over.

- Det er dette med at folk rett og slett ikke klarer å la være å prate når nasjonalsangen synges, enkelte klarer simpelthen ikke å la være å fortsette praten til tross for at det er selve nasjonalsangen det dreier seg om, sa de to som ønsket å være anonyme.

Lions Club Finnsnes stod bak

I år som nær sagt alle år tidligere er det Lions Club Finnsnes som har hatt ansvaret for arrangementet, og det var Birger Caspersen som var konferansier under seansen på torget. Utenom ham er Willy Olsen, Vibeke Østgaard og Roger Seljenes med i komiteen på fire som i år har stått for gjennomføringen av årets 17. mai på Finnsnes.

- Det er jo artig å se at rundt tusen voksne, barn og ungdom er her i dag. Dette er det største dagarrangementet vi har her på Finnsnes i løpet av året, sier Willy Olsen.

Marion Anne Knutsen holdt tale for dagen på torget etter toget. Foto: Stein Wilhelmsen
Og som bildet viser – også de eldre vet å sette pris på 17. mai-feiringen. Foto: Stein Wilhelmsen
Det anslås at rundt tusen mennesker var med i 17. Maitoget – her er storparten av disse samlet før talen for dagen startet. Foto: Stein Wilhelmsen
Politistudent Helene Degerstrøm var med og ledet årets 17. maitog på Finnsnes. Foto: Stein Wilhelmsen
Mathias Bård Pettersen fra Finnsnes viser her fram russekortene han har fått inn fra russen i toget. Foto: Stein Wilhelmsen
Birger Caspersen (t.v.) og Willy Olsen var to av totalt fire fra Lions Club Finnses som sto bak årets 17. mai-feiring. Foto: Stein Wilhelmsen