Natteravnene i sine gule jakker er velkjente i gatene på Finnsnes på fredagskveldene. De er tydelig å se fra klokka 2100 og utover natt til 17. mai, og de prøver å ta vare på de ungdommer som kan trenge en hjelpende hånd.

– Vi er ute ved store arrangementer og ellers på fredager. Vi går gatelangs og vi søker å skape trygghet. Er det noen som har et problem, så vil de gjerne prate med oss. Det er faktisk mange som venter at vi skal være dere. Vi er ikke noe politi, så er det en konflikt av noe slag, så blander vi oss ikke inn i den, men ofte er det nok at folk ser oss i våre gule jakker, så løser konflikten seg opp, orteller en meget engasjert Rita Langseth .

Erfaring

– Skulle det være noen ungdommer som ikke klarer å ta vare på seg selv, så er vi der for å hjelpe. Om nødvendig ringer vi foreldre og får dem til å komme og henter dem.

Hun forklarer videre at om det skulle være noen som blir skadet, så bestiller de drosje og får dem sendt opp til helsesenteret.

Langseth har omkring 20 års erfaring som natteravn i gatene på Finnsnes. Det er omkring ti aktive natteravner på Finnsnes i dag.

Samarbeid

I år vil de prøve noe nytt. Natteravnene har avtalt et samarbeid med motorsykkelklubbene Norse Riders og Midnight Riders, som skal patruljere området fra Silsand til vegen inn mot Sørreisa.

Tanken er at de skal kjøre fram og tilbake observere og orientere natteravnene om det er nødvendig med bistand.

– Det er første gangen vi er med og fungerer dette, så vil vi gjerne forsette å være med å støtte natteravnene, påpeker Håkon Martinussen fra Norse Riders.

– Vi kan dekke et langt større område enn det de kan og dermed er vi med å gjøre natteravntjenesten enda mer effektiv. De gjør en kjempejobb og det er flott å få lov til å være med å hjelpe dem,

Fredag kveld hadde motorsykkelklubbene og natteravnene et møte på rådhuset og ble enige om opplegget natt til 17. mai.

– 16. mai skal vi, motorsykkelklubbene og Røde Kors hjelpekorps ha et felles møte mer politiet, slik at alle er klar over hvem som er hvor og hva vi skal gjøre. Det er veldig viktig at vi er samsnakka alle sammen, forteller Langseth.

Hun ser frem til samarbeidet.

– Jeg har store forventninger, og de vil selvsagt også ha gule vester, slik at de som måtte føle for det kan ta kontakt med dem. Det er viktig at vi alle er med å gi ungdommene trygghet. Jeg synes det gir meg meget å hjelpe andre og det er godt å høre at de er glade for at vi er der, legger Langseth til.