Strømeng er en av de mange lojale kundene som benytter seg av nærbutikken. Det spørs om det finnes kunder i Rossfjord som har slitt dørstokken til samvirkelaget i bygda mer enn Strømseng. Hun forteller at hun husker godt at hun handlet på det gamle samvirkelaget mens det lå nede ved kirka. En kort oppsummering ender med at hun nok har vært kunde i butikken i Rossfjord i rundt 40 år.

– Ser du hvor mye sunn mat jeg handler? stråler 67-åringen og løfter posen med frukt og grønnsaker opp til fotografen.

– Joda, det hender jo at jeg handler litt på Finnsnes, men det er ytterst sjelden. Stort sett går jeg bare rundt og kikker der, og når jeg kommer hjem handler jeg her. Jeg vet jo så inderlig godt at skal vi fortsatt ha nærbutikken vår må vi bruke den. Og de som prater om at det er dyrt her kan jo også ta med bensinfyllingene med i regnestykket sitt, så får kanskje pipa en annen lyd.

– Fant nesten ikke handlevogna

Og hun er strålende fornøyd med hvordan butikken har blitt etter ansiktsløftingen.

– De har fått det kjempeflott her, nå er det nesten en fryd å komme inn i forhold til før. Ikke minst er det bra at de har gjort noe med det skjeve gulvet. Noen ganger tidligere hendte det at dersom jeg glemte å holde fast i vognen så trillet den avgårde og stoppet ikke før den møtte veggen lenger ned, erindrer Strømeng.

– Det har blitt aldeles kjempefint her, og mye mer oversiktlig.

Og hun får støtte fra flere hold. Ingeborg Sivertsen bor på Langnes, og handler jevnlig på butikken.

– Det er blitt kjempeflott her, nesten så du ikke skal tro det når du kommer hit. Ikke minst har de laget en veldig trivelig og moderne butikk som er mye mer oversiktlig nå – det øker handlelysten.

– Jeg bor et lite stykke unna butikken, og går hit når jeg skal handle, sier 16-årige Malin Nordaas som har stukket innom.

– Jeg vil ha nærbutikken her, den må vi ikke miste. Og hvordan skal jeg kunne stikke ned og kjøpe meg litt godteri hvis butikken forsvant, ler 16-åringen.

– For oss arbeidsfolk er det naturlig å avslutte dagen med en handletur innom samvirkelaget, sier Geir Verner Johannesen fra Hamco Bygg som har stukket en rask tur innom.

Han sier at regnestykket på varer kjøpt på Finnsnes virkelig blir billigere vil han gjerne se.

Tradisjonsrikt

Tanken om å starte et samvirkelag i bygda ble tatt opp av Rossfjord arbeiderlag, og på medlemsmøtet 30. august 1938 ble det bestemt med 42 mot to stemmer at man skulle starte et samvirkelag i bygda, og at navnet skulle være Rossfjord samvirkelag.

1. mars 1937 ble så butikken åpnet for første gang, dog uten blant annet kassa-apparat og telefon. Årsomsetningen i første driftsåret (1937) var på 64.238 kroner. 1. mars i år var det altså 80 år siden samvirkelaget i Rossfjord ble åpnet. 2. mai ble renoveringa av gammelbutikken markert med kaffe og marsipankake til bygdefolket.

Etter 11 års drift i Fredheimkjelleren flyttet samvirkelaget over i eget nybygg 19. november 1948. 9. desember ble det lagets 30-årsmarkering markert, med en omsetning på nesten to millioner kroner.

26. november 1970 ble det også åpnet en egen servicestasjon og drivstoffstoffpumpe, noe som samvirkelaget ikke lenger har i dag. I dag er navnet på samvirkelaget Coop Marked, og tre personer jobber i full stilling i butikken.

– Handelen går i faste bølger her i butikken, forteller Methuselah Brovoll.

Hun sier at de første kundene er på plass når butikken åpner klokken 10, og så er det gjerne stille en times tid før neste «bølge» kommer.

Butikksjef Grete Kiil forteller at en viktig del av renoveringen av det gamle samvirkelaget er at man nå har lagt et helt nytt gulv i selve butikklokalene.

– Det gamle gulver var nokså skjevt, og det ble avrettet før man la nytt gulvbelegg opp på det. Vi har fått en helt ny melkekjøler, og vi har gjort en rekke ting som nå får lokalene til å framstå som mye mer moderne og tiltalende for våre trofaste kunder. Blant annet har vi et helt nytt frukt- og brødtorg, og vi har foretatt en god del omflytting av butikkinventar som gjør at butikken er mye mer åpen og luftig.

– Vi som jobber her i butikken må jo takke alle våre trofaste kunder som handler her, sier butikksjefen. Og legger til at uten driftsoverskudd ville det ikke vært liv lage for nærbutikken i Rossfjord.

– Samvirkelaget mer enn bare en butikk

I lagerlokalene ved siden av hovedbutikken kommer man inn i et stort lokale som Rossfjord husflidslag bruker med jevne mellomrom.

– Disse lokalene benytter husflidslaget jevnlig, blant annet har de åpen kafe her annenhver lørdag, og samles her hver onsdag forteller butikksjefen.

– Jeg synes det er kjempeflott at husflidslaget bruker disse lokalene. Det skaper litt liv og røre i bygda, og for de som kommer hit er bygget mer enn bare en butikk. Planen vår er at vi også skal få et lite hjørne i rommet ovenfor hovedbutikken, slik at folk kan sette seg ned her og ta en kopp kaffe. Og det var jo slik samvirkelaget var før i tida, en samlingsplass for bygdefolket ved siden av å være butikk. Jeg husker da jeg selv var yngre hvor koselig det var å komme på denne kafeen der alle de gamle satt og pratet over en kopp kaffe.

VIL IKKE MISTE NÆRBUTIKKEN: 16-årige Malin Nordaas som bor bare noen få hundre meter unna sier hun håper at bygde aldri vil miste nærbutikken sin.
BLOMSTER TIL NYBUTIKKEN: Blomster og gratulasjoner har det også vanket på 80-åringen som nå har fornyet storparten av butikken. Foto: Stein Wilhelmsen
FOLKETS BUTIKK: Coop Marked lever virkelig opp til navnet butikken for folket. Her inne i et lagerlokale i butikken holder Rossfjord husflidslag til med sine aktiviteter. Foto: Stein Wilhelmsen
GARN: Ditte Berg viser fram noe av utvalget i garn som butikken har. Foto: Stein Wilhelmsen
BUTIKKSJEFEN: Grete Kiil har vært butikksjef for butikken i Rossfjord de siste åtte årene. Foto: Stein Wilhelmsen