Om denne innstilling går igjennom i kommunestyret må Finnlandsnes Eiendom AS ut med betydelige beløp for steinen som allerede ligger i moloen ved campingplassen.

Omtalte steinmasser i Dyrøy Stoppet omstridt steinsalg til selskap eid av kommunetopper Det reageres på prosessen rundt at Finnlandsnes Eiendom AS, som eies av tidligere ordfører Rolf Espenes (Ap), nåværende ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) og hennes ektemann og Frp-politiker Tom Erik Forså, skulle overta kommunale steinmasser nærmest til spottpris. – Hadde ikke handlingsrom

Markedspris på sprengt stein kan ligge på omkring 75 kroner per kubikkmeter. I så fall må selskapet ut med 300.000 kroner, 280.000 kroner mer enn først avtalt med enhetslederen i kommunen som inngikk avtale med selskapet uten nødvendig fullmakt. Det var Kjell Sverre Myrvoll (Sp) som først tok opp saken. Han var setteordfører da saken ble behandla i formannskapet onsdag.

– Flertallsvedtaket var det vedtaket vi var nødt til å fatte i denne saken. Vi hadde ikke noe valg i forhold til at saken var håndtert slik. Det ble også synliggjort i formannskapet at siden vi kom inn i saken på en slik måte måtte vi håndtere den deretter, sier Myrvoll.

– Hadde vi kommet inn tidligere kunne vi gjort det på andre måter, for eksempel sett saken opp mot andre virkemidler kommunen har. Slik denne saken har utviklet seg hadde vi ikke handlingsrom. Vi måtte sikre likebehandling i forhold til andre aktører, sier Myrvoll.

– Nå må vi se på markedsprisen. Men vi må se på hvordan massen er sammensatt og hva prisene er i Dyrøy og andre plasser. Det er flere ting som vil avgjøre hva markedsprisen blir. Men det er det ikke vi politikere som skal gjøre, det får administrasjonen fullmakt til å gjøre. Så får vi avgjøre saken i kommunestyret i junimøte, sier Myrvoll.

Ville opprettholde avtale

I formannskapsmøte foreslo Ap å opprettholde en pris på 5 kroner per kubikkmeter, videre føre avtalen som var inngått uten fullmakt. Forslaget fikk kun to stemmer og falt.

– Formannskapet var enig i forrige møte at det var viktig med likebehandling og at alle fakta kom på bordet. Da var det overraskende at Ap valgte å gå for å opprettholde avtalen som var inngått i utgangspunktet. Men flertallet landet på markedspris for å synliggjøre at det er viktig med likhetsprinsippet, ikke minst siden sentrale personer er involvert i denne saken, sier Myrvoll.

Markedspris kom uventa

Tidligere ordfører Rolf Espenes er styreleder i selskapet. Han hadde ikke regnet med å betale markedspris.

– Jeg vil ikke komme med kritikk, men påpeke noen vanskeligheter med at formannskapet har lagt seg på markedspris, sier Espenes til Folkebladet.

– Og jeg aner ikke hva markedsprisen på stein er i Dyrøy. Det er jo et forhold mellom tilbud og etterspørsel. Og i løpet av de siste 8–10 årene har det ikke vært noen forespørsel etter stein. På denne stein var det kun vi som var interessert, sier Espenes.

– Hva tenker du om at formannskapet legger seg på markedspris?

– Nei, vi får nå bare se hva som skjer i kommunestyret.Vi får bare ha respekt for at saken skal avgjøres der. Vi har gjort oss sårbare ved at vi har sagt at vi betaler for stein innenfor rimelighetens grenser og at prisen ikke var fastsatt før vi satt i gang. Men at det endte på markedspris kom helt uventa på meg. Det er første gang kommunen bruker dette prinsippet, sier Espenes.

Skal uansett betale

– Og det betyr at det ikke blir likebehandling i forhold til andre. I tillegg vil det sette en presedens for hvordan kommunen gjør det fremover. Jeg tror nok kanskje at de ikke har tenkt godt nok gjennom denne saken, sier Espenes.

– Du tenker ikke at den muntlige avtalen dere hadde er bindende for kommunen?

– Nei, jeg har sagt at vi uansett skal betale den prisen kommunen forlanger for stein. Men her har de innført et nytt begrep og jeg aner ikke hvordan de skal få det til. Og jeg ser heller ikke helt hvordan en skal skape forutsigbarhet fremover ut fra denne saken, sier han.

Finnlandsnes Eiendom AS med Rolf Espenes som styreleder skulle i utgangspunktet kjøpe steinen for omkring 20.000 kroner. Nå kan prisen bli nærmere 300.000 kroner. Foto: Morten Dokka