Lensmannskontoret tilhørte Midtre-Hålogaland politidistrikt som i en overgangsfase har hørt til Nordland politidistrikt med ledelse i Bodø.

Forbedringspotensiale

Fra 1. juni tar lensmannskontoret skrittet inn i Troms politidistrikt.

– Vi ser helt klart positivt på å gå inn i Troms politidistrikt. Jeg vet at alle her ser fram til det, sier lensmann Hans Roar Rasmussen ved Salangen lensmannskontor.

– Det er selvsagt utfordringer i en ny organisasjon, det er mange ting skal på plass. Men det vi er mest opptatt av er den politioperative delen. I mange år har vi opplevd at politiet ikke har kommet raskt nok fram hit eller at de ikke kommer. Vi har gjentatte ganger opplevd å få kritikk fra brann, redning og ambulanse fordi politiet ikke har vært tilstedeværende. I tillegg har publikum reagert på denne situasjonen. Vi skal ikke love gull og grønne skoger fremover, men vi ser absolutt et forbedringspotensiale med det som skal skje. Vår klare målsetting framover er en bedre bedre beredskap og mer synlig politi. Vi vil også bygge videre på en forebyggende delen slik Målselv har gjort. Vi har opprettet politikontakter med hver kommune som selvsagt skal videreføres, sier Rasmussen.

En endra politihverdag

– Vil vaktordningen endres?

– Ja, den vil endres. Vår intensjon hele veien var at vi skulle ha i hvertfall to makkerpar som skulle operere beredskapsmessig operativt i turnus. Nå fikk vi dessverre ikke tilbakeført noen av de stillingene vi har mista. Men ser vi på hele politiditriktet blir det jo tildelt en del ressurser fremover. Så får vi ta diskusjonen om det er tilstrekkelig etter hvert. Det er innlysende at det er behov for ressurser og kompetanse fremover. Det samfunnsoppdraget vi er satt til å løse har endra seg opp gjennom årene. Vi står på mange måter overfor en helt annen hverdag sammenlignet med tidligere, ikke minst i forhold til cyberspace og internettrelatert kriminalitet. Det innebærer blant annet at vi må samarbeide mye bedre over grensene. Vi må få opp kompetansen i den nye hverdagen vår, sier Rasmussen.

– Ser du muligheter for økt kompetanse ved at dere går inn i Troms politidistrikt?

– Ja, det ser jeg. Men om det er nok gjenstår å se. Vi er opptatt av å utvikle oss best mulig for å løse oppdragene vi er satt til. Men det er klart at dette vil kreve mye, sier Rasmussen.

Atskillig bedre beredskap

Salangen lensmannskontor vil inngå i en vaktordning med Midt-Troms lensmannsdistrikt, som strekker seg fra Gratangen i sør til Balsfjord i nord. Politioverbetjent Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor er klar på at beredskapen blir atskillig bedre enn den har vært for innbyggerne i Salangen lensmannsdistrikt.

– Ja, det blir slutt på den tiden folk må vente flere timer på politiet. Det er sjelden at lang uttrykningstid er et tema hos oss. Men det er klart at om patruljen befinner seg i Balsfjord kan det ta noe tid. Men vi er på hjul hele tiden. Vi ser veldig positivt på at Salangen lensmannskontor kommer inn i et samarbeid med oss, sier hun.