– Kommunal Rapport dokumenterer gang på gang hvor tendensiøse og spekulative de er, og ikke minst uetterrettelige, sier lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen (H).

Han viser til artikkelen fagavisa publiserte tirsdag, hvor Lenviklistas Jon Kvistad ble presentert som varaordfører og del av posisjonen i Lenvik. Feilopplysningene er korrigert i ettertid. Sivertsen mener likevel det sier sitt.

– Det bekrefter egentlig bare mine tidligere holdninger til Kommunal rapport, sier Sivertsen, som tidligere har uttalt at han ikke har noen tillitt til fagavisa.

– En vesensforskjell

Den aktuelle artikkelen i Kommunale Rapport dreide seg om et møte som fant sted mandag 8. mai, hvor ordføreren hadde invitert gruppeledere, partiledere og hovedtillitsvalgte til å drøfte rådmannssituasjonen i Lenvik. I Kommunal Rapport var det problematisert at møtet ble holdt uten innkalling og saksliste.

– Det er en vesensforskjell i det å innkalle og å invitere til et møte. En invitasjon kan man for eksempel takke nei til. Her inviterte jeg til et uformelt møte, og bakgrunnen var at jeg ønsket å drøfte med de fremste folkevalgte i Lenvik den videre prosessen knytta til rådmannssituasjonen.

– En jussprofessor uttaler i Kommunal Rapport at et slikt møte er i «gråsonen»?

– Når ikke en gang en jussprofessor kan slå fast at det var noe galt med møtet, så må jeg si at jeg føler meg rimelig sikker på at det var greit, poengterer Sivertsen.

Avklart situasjon

Ordføreren mener det ville være helt absurd om han ikke skulle kunne konsultere og rådføre seg med gruppelederne i en slik sak. Sivertsen understreker også at det ikke ble fatta noen beslutninger under møtet, og at det vil legges frem en sak om rådmannssituasjonen formelt for kommunestyret i juni.

– Margrethe Hagerupsen ga allerede i fjor høst tilbakemelding til ordføreren om at hun ikke ønsket å fortsette som rådmann etter åremålsavtalens utløp, og således hadde ikke dette direkte sammenheng med dette møtet, presiserer Sivertsen.

Han er likevel tydelig på at han hele tiden har ment at den beste løsningen hadde vært at Hagerupsen hadde sittet som rådmann så lenge Lenvik kommune er i drift, men respekterer selvsagt at hun ønsker det annerledes.

– Konklusjonen på møtet var at jeg sammen med hovedtillitsvalgt skulle ta en siste avklaringsrunde om rådmannen holdning til forlengelse av åremålsavtalen. Vi var alle enige om at dette var en grei måte å gjøre det på, sier Sivertsen.

Belysning av realitetene

Kommunal Rapport har de siste ukene publisert en rekke artikler om Lenvik. Mest fokus er retta mot på rådmann Margrethe Hagerupsens habilitet i en innkjøpssak, der et firma som sønnens hennes var involvert i fikk tildelt kontrakter verdt til sammen 15 millioner kroner. Både Hagerupsen og Sivertsen har stått fast på at rådmannen ikke har hatt noe med disse tildelingene å gjøre. I en kommentar i Kommunal rapport påpekes det imidlertid at ordføreren og rådmannen i Lenvik har et forklaringsproblem ettersom de ikke har dokumentert at Hagerupsen har erklært seg inhabil i disse sakene.

Sivertsen mener at Kommunal Rapport i kommentar nok en gang demonstrerer sin spekulative side.

– Det er overhodet ingen automatikk i at Lenvik kommune har et dokumentasjonsplikt overfor Kommunal Rapport. Nå har kommunens kontrollutvalg valgt å gå dypere inn i denne saken for å belyse hva som ble gjort og hva som ikke ble gjort, men det er ikke sånn at vi enkeltvis kommenterer noe fordi Kommunal Rapport spør. De har ikke akseptert det og dermed trykket sitt eget syn på saken.

Han understreker samtidig at både han og rådmannen vil bidra for å få belyst saken i forbindelse med kontrollutvalgets undersøkelse.

– Men så må vi la denne prosessen går og se hva kontrollutvalget finner ut. Først når dette arbeidet er gjort kan vi ta stilling til hva saken egentlig handler om. Inntil den tid kommer jeg ikke til å bruke mer tid på å kommentere enkeltspørsmål knytta til den hendelsen, sier Sivertsen.

– Hvordan er stemninga på «huset» nå med tanke på Kommuanl Rapports fokus på Lenvik?

– Stemninga er grei, men det er klart at de blir noe styr for de som står midt oppi dette og må bruke masse tid på å svare på forespørsler. For øvrig er ikke dette første gang at kommunen og folkevalgte har stått i storm i forbindelse med medieomtale av Lenvik, og vi skal nok stå han greit av denne gangen også.

Redaktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport har tidligere uttalt i Folkebladet at lenvikordføreren må få mene hva han vil om fagavisas artikler om Lenvik.

– Så får det våre opp til våre lesere å bedømme arbeidet vi gjør ut ifra dokumentasjonen vi legger frem. Vi mener at dette sakskomplekset fra Lenvik er noe som har offentlighetens interesse. Vi har lagt veldig vekt på å dokumentere og vise hvor vi har opplysninger fra. Sakene er også i stor grad basert på skriftlig materiale, understreket Hestvik.