Målselv kommune har allerede sendt søknad til Troms fylkeskommunen om 140.000 kroner i støtte til et mulighetsstudie.

– Vi ønsker at Bardufoss lufthavn skal bli et transport- og logistikksenter for sjømat. Det er helt naturlig å se i den retningen med tanke på sjømat på Senja. Det er også naturlig å se flytransport av sjømat for raskere tilgang ut i verden. Dette er det stor interesse for også hos næringen selv, sier næringssjef i Målselv kommune, Elin Byberg.

Sjømatklyngen Senja består av et 40-talls bedrifter.

Styrke lufthavnen

Ønske om en eksport-flyplass er også et ledd i å styrke Bardufoss lufthavn.

– For oss i Målselv har en eksport-flyplass særlig interesse fordi vi ønsker å stryke flyplassen med noe mer enn Forsvarets aktivitet og de få flygningene vi har fra de sivile flyselselskapene. Vi ønsker enda større fokus på hva vi har i midt i Troms, og vi ønsker å stå på stødigere bein og ikke ha den sårbarheten med kun Forsvarets som bruker. Vi har tro på dette. Bardufoss lufthavn kan bli en viktig hub for frakt av varer og tjenester inn og ut av regionen, sier Byberg.

Reiseliv og charter

Da er eksport av sjømat fra Senja et viktig bidrag.

– Vi tenker også reiseliv og chartertrafikk. Det er jo allerede et prosjekt i gang som jobber med chartertrafikk over Bardufoss. Og skal vi fly med sjømat ut må vi også tenke hva vi skal fylle flyene med tilbake. Her er det et markedspotensial også for andre produkter. Nedslagsfeltet er mye bredere enn bare Senja, sier Byberg.

Rett ut i markedet

– I dag er det utviklet relativt store nisjer over produkter der markedet er villig til å betale for kvalitet på varene. Skal man frakte fersk fisk til kontinentet brukes i dag mye av holdbarheten på frakt til Oslo for å laste videre med fly, når man helst skulle brukt tiden til å frakte varene rett ut i markedet. Å få varene rett ut blir viktigere og viktigere, sier styreleder i Sjømatklyngen Senja, Tom Harry Klaussen.

Han mener Asia er spesielt interessant sett fra Bardufoss lufthavns side.

– Markedet i Asia er spesielt interessant. Og her ligger Bardufoss sentralt til. Flyvei over Nordpolen og østover er den korteste veien til Asia, og jeg tror at klarer man å kutte i frakttid, så skaper man et nytt marked, sier Klaussen.

God infrastruktur

Klaussen mener Bardufoss allerede har alt på plass for å bli en eksportflyplass.

– Bardufoss har god infrastruktur og kan ta imot store fly. Flyplassen trenger svært lite oppbygging av mer infrastruktur, sier han.

Sjømatklynge Senja har stor tro på prosjektet med Bardufoss som eksportflyplass.

– Bardufoss har en god lokalisering for det meste. Den er sentral uansett hvorifra du kommer inn med fisken. Jeg tror det kommer til å bli etablert en hub for sjømat i Nord-Norge, og derfor er Bardufoss viktig, mener Klaussen.

Liv laga

Nå skal mulighetsstudiet vise om ideen er liv laga.

– Vi har søkt fylkeskommunen om 140.000 kroner til et mulighetsstudie, samt at både Målselv kommune og Sjømatklynge Senja bistår med en egenandel. Vi mener det ligger et markedspotensial for også andre produkter her. Jeg håper fylkeskommunen er positiv til prosjektet, for vi har tro på dette, sier Elin Byberg.