Det dreier seg om 4.000 kubikkmeter stein som kostet kommunen 65 kroner per kubikkmeter.

I 2013 betalte kommunen Dyrøy Båtforening 260.000 kroner for steinen fra steinbruddet i Laukeberget. Dette var kommunens reduksjon som en del av oppgjøret med båtforeninga. Men like fullt har steinen siden den var ferdig knust en verdi i dag på minst 65 kroner per kubikkmeter. I en avtale med en enhetsleder i kommunen uten at det var politisk behandlet, skulle familieselskapet få overta steinen for 5 kroner per kubikkmeter, noe som blir en totalpris på 20.000 kroner, 240.000 kroner under verdien av steinen og hva den hadde kostet kommunen.

Administrasjonen ga selskapet tilgang til steinuttak og oppgitt pris på steinmassene som tilsvarer den grunnavgiften som Dyrøy båtforening tidligere har betalt grunneier.

Salget av steinen var heller ikke utlyst offentlig slik at andre kunne vise sin interesse. Da disse opplysningene ble kjent tok Kjell- Sverre Myrvoll (Sp) opp saken i formannskapet.

Dyrøy-rådmann Erla Sverdrup stoppa da det omtalte steinsalget til Finnlandsnes Eiendom AS. Hun var ikke klar over hva som var i ferd med å skje før Myrvoll tok opp saken.

Det blir lagt fram en sak fra administrasjonen i formannskapet onsdag, der rådmann selv er saksbehandler. Men steinen, den er allerede på plass i moloen utenfor campingplassen på Finnlandsneset. Nå skal formannskapet bestemme prisen.

Ryktene har gått på bygda at selskapet skal overta stein fra kommunen svært billig. Folkebladet har fått en rekke tips og ba mandag om innsyn i saken, kopi av eventuelle politiske vedtak og bilag for salg av steinmassene.

Rådmann informerte da Folkebladet om at det ikke forelå noen skriftlig avtale om salget av steinmassene. Og derfor heller ingen dokumentasjon på salget.

Svikt i kommunale rutiner

– Jeg må bare beklage den fremgangsmåten som er blitt brukt her av administrasjonen. Her er det svikt i egne rutiner og internkontroll. Dette er ikke gjort i henhold til hva jeg ser som forsvarlig. Og jeg har full forståelse for at folk reagerer. Det legger jeg meg flat for. Men vi har heller ingen retningslinjer for avhending av eiendom og løsøre. Jeg mener at kommunen skal for det første være transparent, men også utvikle denne type retningslinjer, sier hun.

– Betyr dette at det blir politikerne i Dyrøy som skal sette prisen på steinen i denne saken?

– Ja, det blir det. Så lenge vi ikke har nødvendige retningslinjer må denne type saker legges fram for politisk behandling. Vi må behandle slike saker på en ordentlig måte, slik at vi får likebehandling i Dyrøy. Hovedregelen i slike saker må også være at det annonseres for salg i full åpenhet, sier Sverdrup.

I tillegg til at det legges fram en egen sak om steinmassene fra Laukeberget skal rådmann fremme forslag om at det legges frem en egen sak; Retningslinjer for salg av kommunale eiendommer og eiendeler

En uheldig sak for kommunen

Formannskapsmedlem Kjell-Sverre Myrvoll reagerer på prosessen rundt avhendingen av steinen. Han er også kontaktet av flere innbyggere og næringsaktører som lurer på hva som skjer i denne saken.

– Det som er viktig for oss er at det skal være offentlighet i alle prosesser som foregår. Og det er spesielt viktig når noen i ledelsen har sentrale roller som kan komme i konflikt. Det er spesielt viktig når ordførere og andre er interessenter. Da er det særs viktig at det er åpenhet og at ting blir gjort rett. Hva som er skjedd i denne saken og ikke blir deres vurdering, men som kommune bør en i hvert fall være åpen, sier Myrvoll.

– Det er også slik at i næringssammenheng der flere aktører er etablert i reiselivet er det viktig med likebehandling. I dette perspektivet mener jeg denne saken er uheldig for kommunen. Det er bra at vi får nye prosjekter. Finnlandsnes, Kastnes og Mikkelbostad vil bli landemerker i forhold til at en har denne type anlegg. Men kommunen må opptre likeverdig for alle aktørene, sier han.

Han er klar på at politikerne har en jobb å gjøre i formannskapet.

– Onsdag skal formannskapet sette en pris på steinen med utgangspunkt i en reell steinverdi. Da blir det en politisk diskusjon hvordan vi skal løse det. Det er beklagelig at en ikke har gjort ting i rett rekkefølge, men nå er det viktig å få en politisk behandling av saken, sier Myrvoll.

– Fra vårt ståsted har det vært normalt behandlet

– La det være klinkende klart at Finnlandsnes Eiendom AS skal betale det formannskapet bestemmer, sier Rolf Espenes, styreleder i Finnlandsnes Eiendom AS.

Espenes forteller at det er han og ingen andre i selskapet som har hatt kontakt med enhetslederen i kommunen om kjøpet.

Skulle behandle politisk

– Vi har hele tiden vært klar over at kommunen skulle behandle denne saken. Nå er det klarlagt hvor mye masse som er tatt ut og saken skal politisk behandles, sier Espenes.

– Men har det vært en normal prosess under dette salget? Det er gjort uten utlysning og uten politiske vedtaket?

– Fra vårt ståsted har det vært normalt. Men jeg vil jo ikke kommentere hvordan kommunen har håndtert saken, svarer han.

– Men med din lange erfaring burde du ikke sett at dette ville føre til reaksjoner?

– Når det gjelder næringsutvikling har vi bestandig stått skulder ved skulder i Dyrøy. Jeg må innrømme at jeg ikke så at opposisjonen skulle bruke denne saken og gjøre den til en politisk sak. Det er nok første gang det gjøres slik, sier Espenes.

– Det jeg så var at vi var avhengig av å få kjøpt stein. Det er akkurat som en annen bedrift er avhengig av å få ei tomt. Da har det alltid vært sånn i Dyrøy kommune at kommunen har strukket seg langt i forhold til å erverve grunn og gi den billig eller gratis til bedrifter. I mitt hode var dette ganske sammenlignbart.

– Vi henvendte oss først til grunneier om kjøp av stein. Da fikk jeg høre at det lå stein ferdig sprengt som kommunen hadde eiendomsrett til. Enhetsleder i kommunen så da ingen problem med at næringslivet overtok steinen. Om noen for eksempel ønsker ei tomt av kommunen er det jo ikke slik at kommunen går ut og spør om andre vil ha denne tomta. Den som har behovet står først. Dette er også sammenlignbart, sier han.

Opererer ikke med markedspris

– Jeg spurte om en antydning på pris. Da antydet enhetsleder at stein var kjøpt hos grunneier til grunnpris som var 5 eller 6 kroner per kubikkmeter. Han antydet at dette kunne bli resultatet. Ingenting i mitt hode skurret over denne prisen, sier Espenes.

– Men steinen har vel en langt høyere verdi enn dette?

– Jo, men kommunen opererer ikke med markedspris når det gjelder slike saker. Det er også slik at Båtforeningen hadde bedt kommunen om hjelp for å redusere sitt lån. Da fikk Båtforeninga 65 kroner per kubikkmeter for steinen som skulle gå til fradrag på deres lån. Det var en måte å gi foreninga et tilskudd på. Men det blir ikke riktig at vi skal betale dette tilskuddet til Båtforeninga, sier han.

Forventer likebehandling

– Jeg har spurt i forhold til hvordan steinen skal bli betalt. Svaret jeg har fått et vi venter til vi ser mengden. Det har aldri vært meningen at det ikke skulle behandles i kommunen, fortsetter Espenes.

– Det er kritikk for manglende åpenhet i saken?

– Den kritikken må jo rådmann svare på. Det som er klinkende klart er at Finnlandsnes Eiendom AS betaler det kommunen og formannskapet bestemmer. Det blir spennende å se hvordan opposisjonen behandler saken. Jeg forventer at vi ikke blir behandla på en annen måte enn andre. Det må være likebehandling, sier Espenes.

Folkebladet var i kontakt med ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) tirsdag. Hus sa da at hun så fram til en politisk behandling av saken. Men ville ikke uttale seg fordi hun er inhabil.

Moloen: Her blir steinen brukt. Finnlandsnes Eiendom AS bygger en ny molo på Finnlandsneset i Dyrøy. Foto: Morten Dokka
Beklager: Rådmann Erla Sverdrup har stoppet salgsprosessen. Hun beklager hvordan kommunen har håndtert denne saken.
Uheldig: Formannskapsmedlem Kjell-Sverre Myrvoll mener denne saken er uheldig for Dyrøy kommune.