Amund Sjølie Sveen, som er ansvarlig både for manus, konsept og regi, skrev politikkteateroppsetningen «Nordting» i anledning av at Festspillene i Nord-Norge fylte 50 år. Men premieren i Harstad gikk ikke helt smertefritt for seg.

– Det ble litt rabalder. Til stede på festspillene var også ministre, politikere og andre maktpersoner. De følte seg litt tråkket på føttene, og likte ikke alt som ble sagt fra scenen, forklarer Amund Sjølie Sveen.

– På Finnsnes er det Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen som skal innlede. Hvor mye dagsorden kan han egentlig sette på det som skjer?

– Nå vet jo ikke jeg hva han kommer til å snakke om, men det er viktig at også politiske maktpersoner som han bringes inn i teaterrommet og får være med i denne dialogen. Flest mulig bør få komme til orde.

– Er det slik at alle kan ta ordet i dette tinget?

– Nei, hvis alle som ønsket det skulle få holde et innlegg ville vi nok ikke blitt ferdig på den tiden vi har til rådighet. Men alle kan være med på avstemninger vi har underveis.

– Hvor mye setter dere dere inn i samfunnsforholdene på stedene dere besøker?

– Vi prøver jo å sette oss inn i lokale forhold, noe vi også har gjort med Lenvik og Finnsnes. Det er klart at det er en viktig del av forberedelsene.

Nordnorgesiden

«Nordting» rammer ifølge omtalen særlig samfunnstopper, politikere og pengefolket.

– Rundt omkring sitter det noen mennesker som har mye makt eller mye penger, eller begge deler. Men må og bør det være slik? Det er noe av det vi tar opp i «Nordting», sier Sveen.

– «Nordting» stiller også med lister til høstens stortingsvalg. Dere retter skytset mot samfunnstoppene. Er dere på venstresiden av norsk politikk?

– Vi har ingen partitilhørighet. Jeg vil heller si at vi er på nordnorgesiden, og tar opp ting som vi vet engasjerer menneskene som bor i denne landsdelen. Ressursfordeling er en av dem.

– Er «Nordting» mest teater eller politikk?

– Jeg foretrekker å kalle det en form for folkemøte. Ingen av oss som er på scenen er skuespillere. Både kunst og politikk er vanskelig. Vi prøver å bringe disse viktige temaene ut av et lukket kunstrom.

– «Nordting» har skapt oppstandelse, men det er vel bare av det gode?

– Ja, det hjelper til å synliggøre viktige tema vi tar opp.

– Det meste kan skje når dere setter i gang?

– Ja, det kan det, og vi håper at folk på Finnsnes møter opp og tar med seg sitt engasjement.

Musikk og vodka

Men det dreier seg ikke bare om politikk i «Nordting».

– Nei, vi pleier også å ha med oss lokale musikere. På Finnsnes medvirker Gisundkoret, Finnsnes Skolemusikkorps og en jentegruppe som heter How To Kiss a Frog. Det gleder vi oss til.

– Det er også en god del humor i denne forestillingen?

– Ja, det må det også være. Humor er viktig når man snakker om alvorlige ting.

– Hvor lenge varer forestillingen?

– Fra halvannen til to timer, det varierer litt etter hvor mye engasjement og temperatur vi klarer å skape. En annet ting er at de som går på «Nordting» kanskje bør kjøre flest mulig i én bil eller la bilen stå hjemme, hvis man har mulighet til det.

– Vi serverer alltid vodka til publikummet når forestillingen er ferdig. Men det er jo naturligvis frivillig om man vil ta i mot eller ikke, slutter Amund Sjølie Sveen.

BAND: Jentebandet How To Kiss a Frog» medvirker i «Nordting» i Kulturhuset på Finnsnes i morgen kveld. Foto: Reidar Ingebrigtsen Foto: Reidar Ingebrigtsen
KORPS: Finnsnes Skolemusikkorps medvirker også i forestillingen. Foto: Reidar Ingebrigtsen Foto: Reidar Ingebrigtsen