Det var en sein ettermiddag i 2015 at mannen og hans samboer forlot huset de leide i minst 16 minutter. Det til tross for at en kjele med potet stod til kok på komfyren.

Ifølge dommen fra Senja tingrett, kokte kjelen tørr. Det oppstod videre ild som spredte seg ut i huset, slik at boligen i Senjahopen brant ned til grunnen.

I retten erkjente tiltalte seg ikke skyldig etter forelegget og mannen ba om å bli frifunnet.

Nødetatene rykket ut til brann i hus Nødetatene rykket like etter klokka 18 ut til en boligbrann på Senja. Oppstod brann

Det var om ettermiddagen mandag 27. april for to år siden at samboerparet gikk på butikken for å kjøpe is det hele startet.

Ifølge dommen var de tilbake fra butikken klokken 17.48.

«Tiltalte har for retten forklart at (samboerens navn) satte på komfyren da de kom tilbake fra butikken, og at han ikke var klar over at hun satte den på», står det i dommen.

Retten fester imidlertid ikke lit til at mannen var uvitende om at komfyren stod på.

Klokken 17.49 gikk samboerparet ut av huset for å undersøke en bil på baksida av huset.

«Det oppstod brann inne og klokken 18.06, steg det synlig røyk ut av vestsiden på huset», påpekes det i dommen.

Samboerparet løp da inn i huset og kom ut etter omtrent 30 sekunder.

«Da klokken var 18.07 kom det synlige flammer ut av vestsiden på huset», opplyses det videre.

Huset ble overtent og var totalskadet da brannmannskapet kom til unnsetning.

Videobevis

Politiet har i ettertid sikret videopptak fra et overvåkningskamera, som stod rettet mot huset.

«Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at brannen startet som følge av at to plater på komfyren ble slått på, og forlatt», påpekes det i dommen.

Åstedsundersøkelsene har også, ifølge dommen, funnet det bevist at to plater, på henholdsvis 1.500 og 1.000 watt stod på full styrke.

Selv om mannen i retten forklarte at han ikke visste at samboeren hadde slått på kokeplatene, legger retten noe annet til grunn.

- Videoopptaket viser at paret går sammen hjem fra jobb, inn i huset, sammen ut av huset til butikken, og sammen hjem fra butikken igjen. Videre går de inn i huset og sammen ut av huset for å se på bilen, heter det i dommen.

«Retten legger til grunn som bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte og (samboerens navn) skulle lage middag i fellesskap, og at tiltalte var delaktig selv om det ikke var han som fysisk vred om bryterne på komfyren», påpekes det i dommen fra tingretten.

Dømt

Retten har kommet til at straffen passende kan settes til en ubetinget bot på 9.600 kroner, subsidiært 19 dager i fengsel.

Mannen må også betale saksomkostninger til det offentlige på 4.000 kroner.

Det brøt ut brann i dette bygget i Senjahopen en aprilkveld i 2015. Foto: MMS-tipser