Dette er de eldste russekortene av Finnsnesrussen som vi til nå har klart å oppdrive. Vi befinner oss helt i begynnelsen av 60-tallet, og elevene ved Troms Offentlege Landsgymnas avla da Examen Artium etter fire lange år innenfor gjerdene til den tidligere tyskerleiren i Finnfjordbotn.

Inge jakobsen fra Kvaløysletta, Finn Giæver fra Havøysund, Viktor Øverli fra Rossfjordstraumen og Harald Sandvik fra Brøstadbotn gikk alle på reallinja, hvor det i det aktuelle året 1961 ble uteksaminert 27 elever.

På engelsklinja var det 25 elever som avla eksamen samme år. Det var et trangt nåløye å komme inn på gymnaset i Finnfjordbotn den gangen — konkurransen var stor mellom kandidater fra hele landsdelen.

Resultatene var som regel strålende med flere såkalte preseterister — de med særdeles tilfredsstillende gjennomført eksamen. Vi har dessverre ikke lyktes i å finne ut så mye om disse fire representantene for rødrussen anno 1961, men Finn Giæver fant vi på Facebook.

Etter gymnasdagene gikk han senere ut av Handelshøyskolen i 1967 — har blant annet vært ansatt i Fujitsu Services i Oslo som Director Quality Contracts & HR.    Russekortene er lånt fra samlingen til Eivind Ditlevsen.

Kilde: Boka «Troms Offentlege Landsgymnas» av Dagfinn Stenvold.  Bildetekst: Olaf Øwre