Det er to og et halvt år siden sist man kunne innkassere skuddpremie for mink felt i Lenvik kommune. Nå – etter et vedtak fattet av Lenvik formannskap – er det igjen grunn for minkjegere til å pusse børsa. Formannskapspolitikerne har nemlig sagt ja til å innføre en skuddpremieordning for perioden fra 1. januar i år til 31. desember i 2020.

Skuddpremien er satt til 300 kroner per mink, da med forutsetning om at en rekke vilkår er oppfylt.

Ingenting for skinn uten kropp

Man kan for eksempel glemme å gjøre seg penger på trafikkpåkjørte og selvdøde dyr. Heller ikke for dyr som bærer preg av inhuman avliving kan man forvente å få utbetalt skuddpremie. I vilkårslista påpekes det også at det ikke er noen skuddpremie å hente for preparerte skinn eller skinn uten kropp.

Villmink for skuddpremie må forevises kommunens representant for viltsaker.

«Dyrene skal merkes/kontrolleres før utbetaling kan skje. Kommunen klipper høyre klo på begge framføtter», heter det i vilkårslista, hvor det også poengteres at det er hele, tinte dyr som skal forevises.

Det er også flere vilkår på lista for å få utbetalt skuddpremie.

Et skadedyr

Minken er en innført og fremmed art, som ikke er ønsket i norsk natur. Dagens villminkbestand er i realiteten etterkommere av rømt oppdrettsmink, som igjen har etablert seg over store deler av landet.

«Villminken har utvilsomt et stort skadepotensiale, men få naturlige fiender. Det antas at den store minkbestanden er hovedårsaken til at spesielt sjøfugl har forlatt enkelte hekkelokaliteter. Videre er det godt kjent at minken opererer i mange vann og vassdrag, hvor den blant annet forårsaker stor skade på fiskebestandene, opplyses det i saksframlegget som ble lagt frem for formannskapet.

Håpet er at man med en skuddpremiordning vil øke mitovasjonen for minkfangst, samt stimulere grunneierlag og grunneiere til å tillate jakt på villmink.

Det var Kvannli-Nordli grunneierlag og Elveeierlaget for Lakselv som ba Lenvik kommune om å gjeninnføre ordninga med skuddpremie på villmink.