– Formannskapet har enstemmig bestemt seg for å legge gabbrosaken på is, sier ordfører Bernhardt Halvorsen som selv fører vedtaket i pennen etter møtet. Han grunngir politikernes ønske med at kommunen selv må stå for å lage en reguleringsplan og så en plan som skal se på konsekvensene av å gjenåpne det gamle gabbrobruddet like ved fylkesvei 84 ovenfor bebyggelsen i Spansdalen.

Kostbar plan

– Slike planer vil bli veldig kostbare, ja millionbeløp som kommunen må dekke selv. Den private utbyggeren hadde jo engasjert Allskog til å lage en reguleringsplan men de trakk seg fordi det ble veldig omfattende. Selv etter en konsekvensutredning, er det ikke sikkert at vi ville kunne åpne for uttak av gabbro her, sier Halvorsen. At den private utbyggeren Rolf Jørgensen har trukket seg ut i følge ordføreren, gjør det enda mindre aktuelt for kommunen å gå videre med saken.

Stor lokal motstand

– Motstanden fra hele Spansdalens befolkning og alle grunneierne har vært stor. Det er til og med kommet inn flere underskrifter enn det bor folk i dalen, slik at mange som er utflytta har skrevet under på et brev som går i mot et gabbrobrudd her. Dette har også betydning for vårt vedtak, forteller ordføreren.

Taper arbeidsplasser

Samtidig synes han det er synd at en konsekvensutredning ikke kommer, all den tid den ville vist om ulempene for befolkningen ville vært større enn fordelene.

– Dette må også ses i lys av mulighet for produksjon av asfalt, betong, og ei helårs kai som nå trolig ikke blir noe av. Standarden på veiene ville måtte heves med en slik aktivitet og ikke minst ville det gitt arbeidsplasser. Dette faller nå bort, noe som er veldig beklagelig, sier ordføreren. Han understreker samtidig at han har stor forståelse for motstanden i Spansdalen, men legger til at en konsekvensutredning ville uansett vært ønskelig.

– Heller ikke jeg ville gått inn for prosjektet, dersom ulempene var for store. Men det får vi ikke svar på nå, sier en skuffet ordfører.

– At det skal være så vanskelig å ta i bruk store naturressurser som mineraler i steinlandet Norge er et paradoks. Det burde ikke være slik at en kommune alene skal måtte bære kostnader for å få vurdert et uttak av store verdier, sier ordføreren til slutt.

- Gledelig

Maria Nilsen Fossli som ledet demonstrasjonen mot gabbrobruddet, sier dette var en gledelig nyhet å få.

– Godt at kommunen lytter til oss innbyggere i Spansdalen. Dette har vært en svært viktig sak for oss. Det er godt at Lavangen kommune, som en del av samisk forvaltningsområde, evner å ivareta det samiske og forstår verdien av å verne om samiske kulturskatter, sier Nilsen Fossli.

Hele Spansdalen befolkning og grunneierne har vært mot å åpne et gabbrobrudd. Fra en demonstrasjon mot bruddet 6. februar i år. Foto: Ulf Antonsen