I dag har vi funnet fram fem russekort fra artianere ved Finnsnes Gymnas i siste halvdel av det svingende 60-tallet.

Russekortene hadde da en fire-trinns rød stige med russeluen plassert på topp — et symbol på de fire årene man hadde klatret målbevisst oppover og tilegnet seg stadig mer kunnskap før Examen Artium.

Den samme stigen gikk også igjen på russeklærne den gangen. Olli Simonsen fra Finnsnes var rødruss i 1969, gikk videre på Trondheim Tekniske Skole og har jobbet i Ramboll, bor nå i Akershus. Leif-Arne Viken, som gikk ut i 1966, flyttet fra Finnsnes til Båtsfjord, hvor han har vært mangeårig rektor og ordfører for Ap — veien til Båtsfjord Lufthavn bærer forøvrig navnet Ordfører Vikens veg.

Om Sten Isaksen fra Lavangen, som gikk ut i 1968, har vi dessverre ikke lyktes å finne ut så mye, men han er den eneste av disse som har skrevet russenavnet sitt på kortet — «Kroaten», muligens på grunn av hyppige besøk som kafégjest på Kroa, Finnsnes? Petter Fjellheim fra Lyngseidet var rødruss i 1966, han studerte etter det ved NTH i Trondheim, har jobbet i Statoil og er spesialist på metalliske materialer.

Odd Flakstad fra Gryllefjord tok artium i 1967, og fulgte opp kassererjobben for rødrussen med studier ved Norges Handelshøyskole. Han bor nå i Tønsberg og er tilknyttet firmaet Tønsberg Farve-Engros AS.

Russekortene er lånt fra samlingen til Eivind Ditlevsen. Bildetekst: Olaf Øwre