Det skjer 21. og 22. juni i år. Da samles kulturpolitikere og kulturaktører fra alle sirkumpolære land for å diskutere hvordan kunst og kultur kan få en mer sentral plass i utviklingen av Arktis.

– Fortellingen om Nord-Norge trenger å bli revidert og debattert. Derfor er et slikt toppmøte så viktig. En arktisk framtid uten en sterk fortelling om menneskets plass i nord er ufullstendig, og nye perspektiv må reflekteres innenfra og ut. Altså ikke slik som det historisk har blitt gjort, der bildet av nord har blitt tegnet fra utsiden, understreker direktør for Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi.

Utfordringer og muligheter

– Det er første gang kulturpolitikere fra alle de arktiske landene samles for å diskutere kunstens og kulturens rolle for utvikling i nord. Arktis er i verdenssamfunnets fokus. Vi står overfor utfordringer, men også muligheter i nord. De nordlige landene har et særlig ansvar for en balansert utvikling i regionen. I dette arbeidet har kunsten og kulturen en viktig rolle, sier kulturminister Linda Hofstad Hellestad, som uttrykker takknemlighet for at Festspillene i Nord-Norge har tatt initiativ til dette møtet.

– Canada støtter dette viktige initiativet. Kulturlivet og kulturnæringen er svært viktig for de som bor i våre nordligste områder, og det er stor interesse for Arctic Arts Summit, påpeker Canadas ambassadør i Norge, Arthur Wilczynski, som skal lede samtalene under Arctic Arts Summit. Han understreker også at han ser fram til å besøke festspillbyen Harstad og lære mer om samarbeidet i nord.

Over landegrensene

Med Arctic Arts Summit inviterer Kulturdepartementet og Festspillene i Nord-Norge til en diskusjon om arktisk kultur og utvikling gjennom en dialog over landegrensene, mellom fagdisipliner og på tvers av kulturfelter. Her skal man blant annet kartlegge kulturens rolle i nord, kulturens rolle i reiselivet og hvordan dette feltet kan skape kreativ næring og bidra til et styrket internasjonalt samspill, samarbeid og kommunikasjon over landegrendene.