- Det kom veldig uventet dette. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli spurt om det, sier Marion Anne Knutsen til Folkebladet.

Knutsen bor i Kårvikhamn i Lenvik, men er opprinnelig fra Tysfjord.

Hun kom på alles lepper i fjor da hun valgte å dele sin egen historie om skamfølelsen ved å være same, om de tragiske dødsfallene til to av hennes brødre og om hvordan seksuelle overgrep drev hennes mor til selvmord. Sammen med flere andre sto hun også frem i VG med sin historie om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Oppmerksomheten utløste et skred av anmeldelser, og politiet gjorde også pågripelser i saken.

Årets nordlending

For sin åpenhet ble Knutsen i desember i fjor kåret til Årets nordlending. Nå er den modige stemmen spurt om å være hovedtaler på årets 17.mai arrangement på Finnsnes. Og hun har takket ja, selv om hun fortsatt er litt usikker på hva hun skal si.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si ennå, ler Knutsen.

- Men jeg er litt sånn at jeg tar ting på sparket og jobber med ting i siste liten, så jeg regner med jeg gjør talen ferdig to-tre dager før dagen, fortsetter hun.

Åpenhet

Men det er noen tema Knutsen er opptatt av som hun ikke ser bort fra vil dukke opp i talen.

- Jeg ble jo valgt som hovedtaler på grunn av mitt engasjement for åpenhet. Selv frontet jeg dette gjennom min åpenhet om overgrep, men også på andre områder er det viktig å være åpen og tørre å prate om ting, sier hun.

- Og også dette om å akseptere at folk er forskjellige. Det er viktig, sier Knutsen, som selv hadde skamfølelse som barn av å være samisk.

Hun gleder seg til å tale for folket på 17.mai.

- Jeg synes 17. mai er en kjempekoselig dag for hele familien. Jeg har selv en datter og vi pleier å dra på arrangementet som er på skolen, se på borgertoget, spise is og å høre på talene, sier Knutsen.

Leder av årets 17.mai komite på Finnsnes, Willy Olsen, sier årets hovedtaler ble valgt for sitt engasjement.

- Hun ble valgt da hun ble årets nordlending i fjor og så står hun bak en bra sak, sier Olsen.