Siden nyttår har brannvesenet rykket ut til såkalte «falske» alarmer hos Senja videregående skole (VGS) 16 ganger, seks ganger til avdelinga på Gibostad og ti ganger til avdelinga i Finnfjordbotn. Hittil har ikke Lenvik brannvesen fakturert skoleeier Troms fylkeskommune for utrykningene. Branningeniør Sigbjørn Syr har imidlertid meldt ifra om det heretter må betales ved unødige alarmer.

– Man må nok forvente at det blir litt ekstra i en innføringsperiode for et nybygg, men nå har det vært mye. I fylkeskommunens kontrakt om direktevarsling inngår fem utrykninger. Dette er nå passert, og vi har derfor informert om at vi heretter kommer til å fakturere for hva utrykningene koster, sier Syr.

Kostbar utrykning

Dersom alarmen går ved Senja VGS sin avdeling på Gibostad, rykker brannvesenet øyeblikkelig ut med full styrke. Går alarmen på dagtid ved avdelinga i Finnfjordbotn, hender det at en mann fra brannvesenet drar ut først for å sjekke om alarmen er reell.

– Men vi har kjørt med full alarm også til Finnfjordbotn for så å avbryte, sier Syr.

Han opplyser at en utrykning fort kan beløpe seg til rundt 5.000 kroner.

Har hatt startproblemer

Rektor ved Senja VGS, Stein Erik Svendsen, svarer ja på spørsmålet om problemet med unødige alarmer er under kontroll.

– Det var en del avvik som kom i forbindelse med oppstarten av nybygget, blant annet med at røykeovnen til restaurant- og matfag avga røyk som slo ut på sensorene. I tillegg har det vært episoder hos TIP (red.anm. teknikk og industriell produksjon), sier rektoren.

Han kaller hendelsene nybegynnerfeil.

– Det handler om feilbruk og sensorer som har vært uheldig plassert med tanke på aktivitet. Nå skal jeg ikke garantere for at det blir helt fritt for falske alarmer her hos oss, men vi har mye bedre kontroll nå enn i starten, sier Svendsen.

Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen. Foto: Fredrik Kampevoll