– Alle kommunene har en veteranplan, og hovedpunktet i planen er annerkjennelse, og det skal vi gi på frigjøringsdagen, sier Bardu-ordfører Toralf Heimdal.

– Tidligere har Forsvaret tatt ansvaret, og vi har skummet fløten. I år tar vi mer ansvar for markeringen. Derfor har vi laget et helhetlig program som jeg tror gjør dagen verdig for de som er med, sier Målselv-ordfører Nils Foshaug.

Spesielt invitert

Siden det i år er 70-årsmarkering for Tysklandsbrigaden, er veteranene som ennå lever spesielt invitert.

– Det er få igjen av de som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden, og litt av problemet vårt er at vi ikke har oversikt over gjenlevende. Det er også mange som har gjort en tjeneste for Norge i andre internasjonale operasjoner som vi heller ikke vet navnene på, og disse ønsker vi spesielt å invitere, sier Heimdal.

Alle veteranene inviteres til frokost og lunsj, og ordførerne minner om at det er viktig at disse melder seg på slik at man får oversikt over antallet.

Arrangementer

Det blir ulike arrangementer i alle tre kommunene.

– I Sørreisa får vi besøk av statssekretær i samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen, som kommer på vegne av regjeringen. Vi skal ha flaggheising som Luftforsvarets stasjon i Gumpen tar seg av og vi skal ha frokost for alle veteranene, sier Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl.

I Bardu foregår markeringen ved Forsvarsmuseet på Setermoen.

– Det blir taler og kransenedleggelse ved minnesteinen på forsvarsmuseet og markeringen blir avsluttet med en salutt som skal gå nasjonalt, presis klokken 12. Etterpå fraktes alle veteranene til lunsj inne i Setermoen leir, sier Heimdal.

I Målselv blir det seremoni ved veteranmonumentet i Bardufoss sentrum. Etterpå holdes det et historisk fordrag om Tysklandsbrigaden, «Okkupasjon og samarbeid», i Istindportalen.

Også på Finnsnes blir dagen markert med taler og flaggborg ved veteranmonumentet.