Kommunal Rapport har i løpet av de siste dagene publisert åtte nyhetsartikler, samt én kommentarartikkel, om en spesifikk innkjøpssituasjon i Lenvik kommune. Artiklene omhandler nærmere bestemt kommunens kontrakt med Visit Senja AS gjennom 3,5 år og inntekten på omlag 15 millioner kroner som kontrakten har gitt selskapet. Kontrakten, som først var kortvarig, men som senere ble utvidet til en treårig avtale, gjaldt botilbud til en bruker.

Problemstillinga som Kommunal Rapport drar frem er hvordan rådmann Margrethe Hagerupsens sønn var involvert i selskapet som fikk tildelt kontrakten. Artikkelserien handler med det i all hovedsak om habiliteten til rådmannen og hennes stab.

– En ikke-sak

Margrethe Hagerupsen ønsker ikke å kommentere saken. Ordfører Geir-Inge Sivertsen legger imidlertid ikke skjul på at han har lite til overs for Kommunal Rapports artikler.

– Det er sjelden jeg har sett noe så uetterrettelig, spekulativt og tendensiøst som denne saken, sier han til Folkebladet.

Sivertsen understreker for det første at innkjøpssituasjonen som Kommunal Rapport skriver om er en gammel sak.

– Den er fra 2013, og er en sak som starta med et anbud som altså en aktør vant. I ettertid viste det seg at rådmannens sønn var tilknytta selskapet. Derfor ble det hele deretter håndtert politisk og ikke av rådmannen. Når så Kommunal Rapport forsøker å knytte dette til habilitet og nærmest mistenkeliggjør rådmannens intensjoner, synes jeg det er merkelig – det sier litt om Kommunal Rapports måte å drive journalistikk på, sier Sivertsen, som omtaler det hele som en ikke-sak.

Full tillit

Kontrollutvalget og kommunerevisjonen i Lenvik er i ferd med å granske kontrakten mellom Lenvik kommune og Visit Senja AS (tidligere Slåttebakken Helse og Anders Hanssen photography). Bakgrunnen for granskinga skyldes blant annet Kommunal Rapports arbeid med saken.

– Vi får avvente og se hva man finner ut av dette, men slik jeg kjenner saken historisk og med bakgrunn i hvordan den har vært håndtert kan jeg vanskelig se at det har skjedd på gal måte, snarere tvert imot, understreker Sivertsen.

Kontrollutvalget behandler saken i et møte 5. mai.

– Er denne saken en belastning for Lenvik?

– For min del har jeg et svært avslappet forhold til dette ettersom min respekt for Kommunal rapport er noe jeg har et avklart forhold til, men selvfølgelig er det først og fremst belastende for rådmannen som etter mitt skjønn blir urettmessig hengt ut. Det i en sak som har vært kjent og behandlet slik den har vært nettopp på grunn av problemstillinga som dukket opp i 2013, sier Sivertsen.

Han understreker at Margrethe Hagerupsen har hans fulle tillit.

Grunn til suspensjon

Èn som ikke er like avslappet til saken er Jasmin Agovic-Nordaas, som er partiuavhengig representant i Lenvik kommunestyre. Han mener at det i situasjonen slik den fremstår bør vurderes en midlertidig suspensjon av rådmannen.

– Dette er en sak av alvorlig karakter, og inntil kontrollutvalget er ferdig med sin gransking og det foreligger en konklusjon bør det vurderes suspensjon, mener Nordaas.

I motsetning til ordføreren mener han at Kommunal Rapport har gjort en grundig og gjennomarbeidet jobb i sin artikkelserie om Lenvik, og at denne gir all grunn til ytterligere gransking.

– Jeg er veldig skuffet for å si det sånn, for det er ting som tyder på det det er gjort brudd på flere lover og retningslinjer. Hvis det Kommunal Rapport skriver viser seg å stemme, har jeg ikke lenger tillitt til rådmannen, konstaterer Agovic-Nordaas.

Lenvik-ordførerens utsagn om at artiklene om Lenvik er uetterrettelig, spekulativ og tendensiøs er ikke noe redaktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport ønsker å gå inn i noen diskusjon om.

– Jeg tenker at ordføreren må få mene hva han vil, og så får det våre opp til våre lesere å bedømme arbeidet vi gjør ut ifra dokumentasjonen vi legger frem. Vi mener at dette sakskomplekset fra Lenvik er noe som har offentlighetens interesse, understreker Hestvik.

Startet med et brev

Redaktøren kan opplyse at bakgrunnen for at Kommunal Rapport satte søkelys på Lenvik, var et brev med kritiske spørsmål sendt fra kommunerevisjonen til kontrollutvalget i Lenvik. De kritiske spørsmålene omhandlet nettopp kontrakten mellom Lenvik kommune og Visit Senja AS.

– Når kommunerevisjonen sender et slikt brev er den journalistisk og allment interessant, sier Hestvik.

– Ordføreren får mene det han vil

Kommunal Rapport-redaktøren er klar på artikkelserien fra Lenvik helt åpenbart har offentlighetens interesse.

Kommunal Rapport-redaktøren opplyser at de i sitt arbeid er opptatt av å fortelle hvor de henter sine opplysninger fra, samt å fortelle hvordan de fant frem til disse. I så måte poengterer Hestvik at artikkelserien fra Lenvik ikke er noe unntak.

– Vi har lagt veldig vekt på å dokumentere og vise hvor vi har opplysninger fra. Sakene er også i stor grad basert på skriftlig materiale, sier Hestvik.

– Har dere brukt mye ressurser på denne artikkelserien?

– Alt er relativt. Vi velger hele tiden å bruke de ressursene vi synes er riktig for de ulike sakskomplekser i de ulike delene av kommunenorge. Her syntes vi at det var en viktig sak å sette søkelyset på, og valgte ut fra det å sette av de ressursene vi syntes trengtes, sier redaktøren.

Hun opplyser at de fra Kommunal Rapport blant annet valgte å stille på et kontrollutvalgsmøte i Lenvik, selv om de visste at møtet sannsynligvis kom til å bli lukket.

– Blir det flere saker fra Lenvik?

– I den grad vi har saker som har offentlighetens interesse, så blir det flere saker. Det skal jo være et kontrollutvalgsmøte nå førstkommende fredag, som vil være naturlig for oss å følge opp.

Det kjøres knallhardt på rådmann Margrethe Hagerupsens habilitet i artikkelserien i Kommunal Rapport. Foto: Trond Sandnes
Partiuavhengige Jasmin Agovic-Nordaas er skuffa over det som kommer frem i Kommunal Rapport. – Hvis dette stemmer har jeg ikke lenger tillitt til rådmannen, sier han. Foto: Maria Holm Simonsen