I denne omgangen ble ikke kommunen og LSTN Sørreisa, Gumpen, rammet av kutt og sentralisering, men vi må til enhver tid ha politisk beredskap, mente ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) på årets 1.mai-arrangement på Kramvigbrygga.

– Å styrke forsvaret i nord har vi som fanesak, og der sier vi nei til sentralisering. Særlig i en forsvarskommune som Sørreisa, og der er det også viktig å stå samlet.

1. mai-arrangementet på Kramvigbrygga var godt besøkt, og nettopp nå er det viktig å markere, mener han.

– Vi ser at den blå-blå regjeringen prøver å uthule mange av de rettighetene som noen kanskje tar som en selvfølge. De har prøvd å få til søndagsåpne butikker, noe de heldigvis ikke har lyktes med; de ønsker lengre arbeidsdager, dårligere stillingsvern og midlertidige ansettelser – alt dette som vi tar for gitt.

– Akkurat det er kommunisert for lite ut. Vi må aldri ta disse rettighetene for gitt og tro at de er kommet på plass av seg selv, sier Nordahl.

Apeller

Siden 2012 har 1.mai-markeringen i Sørreisa vært lagt til Kramvigbrygga — med ett arrangement på Skøelv grendehus i 2014. I år stod Sørreisa Arbeiderparti og Fagforbundet i Sørreisa bak arrangementet. Mens Paul Dahlø var tonefølge på arbeidersangene, var det appell ved styremedlem i Fagforbundet i Troms, Ana Myrlund, og ved LO-sekretær i Troms, Synnøve Søndergaard.

– Viktig seier

Forsvarets betydning vektla også dagens hovedtaler, Cecilie Myrseth, fylkesrådsleder og leder i Troms Ap:

– Forsvaret handler ikke bare om trygghet og beredskap, men også om arbeidsplasser. Vi kom ikke helt i mål i høst når det gjelder Bardufoss, det skal vi være så ærlige og si. Men det finnes en plan, og siste ord er ennå ikke sagt. En viktig seier i denne runden var på landsmøtet. Troms fikk gjennom at vi skal oppfylle NATOs toprosentmål innen 2024. Og man har også sagt at Bardufoss skal være den sentrale basen for våre militære helikopter. I motsetning til Høyre og FrP har vi faktisk en plan som også inneholder Bardufoss, og jeg stoler på Jonas (Gahr Støre, journ. anm.) når han er på Bardufoss og sier det så tydelig som han gjør, påpekte Cecilie Myrseth i sin tale.

appell: Appeller var ved styremedlem i Fagforbundet i Troms, Ana Myrlund (bildet) og Synnøve Søndergaard, LO-sekretær i Troms. Foto: Arne Ivar Hanssen
tradisjon: Siden 2012 – med unntak av ett år – har 1.mai-markeringen i Sørreisa vært lagt til Kramvigbrygga. Foto: Arne Ivar Hanssen