Årsaken er at Salangen kommune har utsatt avgjørelsen om Sør-Troms museum får overta vedlikeholdshallen på Elvenes. Saken har vært behandlet i kommunestyret og vedtatt mot en stemme fra SV.

Avvente jordskiftesak

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) sier til Folkebladet at kommunen må ha mer tid for å vurdere konsekvensene av et eventuelt salg av bygget.

– Den ble utsatt i påvente av strategisamling med styret og eierne i forhold til Astafjord utvikling for å se på hele selskapet. Da er drift og forvaltning av Arena Elvenes en del av det en skal se på. Men også at en jobber med en reguleringsplan og at det kommer opp en sak i jordskifteretten gjør det utfordrende å selge ut bygget nå. Men det er ingenting i veien for at Sør-Troms museum kan forhandle om en leieavtale. Det er salgsbiten som er utsatt. Vi må se mer på hva konsekvensene av et salg blir, sier Wiggen Prestbakmo.

– Må vurdere konsekvensene

– Når kan det komme en avklaring?

– Det er vanskelig å svare på når saken kommer opp, sier hun.

Dette betyr at det kan ta tid, spesielt om en beslutning ikke kommer før jordskiftesaken om Elvenes er avgjort. Saken kan komme opp først i 2018. Museumsdirektøren har tidligere gjort det klart at om de ikke finner en løsning for magasinering av historiske gjenstander i Salangen m de se til Harstad og Trondenes

– Du er ikke redd museet velger å flytte alt til Harstad?

– Vi må se området under ett, det er viktig for kommunen som grunneier. Vi ønsker å legge til rette for museet, men må vurdere konsekvensene av evt salg, Uavhengig av hva som skjer med den utsatte saken kan museet når som helst gå i dialog med Astafjord Utvikling for å få på plass en langsiktig leieavtale, sier hun.

Større investeringer

Men det er ikke en leieavtale museet ønsker. De vil helst eie. Avdelingsleder Frode Hansen mener det har åpenbare fordeler for museet å stå som eier.

– Ja, det må større investeringer til før vi kan bruke hallen. Vi har 40.000 gjenstander å ta vare på. Og for oss er det lettere å finansiere et kjøp enn å gå inn på langtidsleie. For museet er det åpenbare fordeler å eie bygget, sier Hansen.

– Det er klart at vi er skuffet over dette vedtaket. Og særlig om denne saken ikke blir behandlet igjen før neste år. Jeg er ærlig talt usikker på hva vi skal gjøre nå, sier Hansen.

Kan miste 40.000 gjenstander

– Vi kan jo prøve en dialog med Arena Elvenes, men jeg vil ta opp saken opp med min ledelse, sier han.

– Kan 40.000 gjenstander forsvinne fra Salangen?

– Ja, det kan skje. Jeg håper ikke det, fordi det vil styrke miljøet her om vi beholder dem. Men vi må finne løsning. Gjenstandene kan ikke lagres slik som i dag. Vi kan heller ikke vente så lang tid på en behandling der kommunen kanskje sier nei til å selge. Det er tre - fire år siden første gangen vi tok opp at vi ønsket å overta hallen, sier Hansen.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo vil vurdere konsekvensene. Foto: Morten Dokka