Folkebladet tok saken opp med fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo (Sp) i helga. Og han kunne da slippe en nyheten om forbedring i høysesongen.

Setter inn større ferge

– Vi har jo tidligere åpnet for å gjøre et tilleggskjøp i forhold til muligheten for andre fergekapasiteter som er tilgjengelig, primært i høysesongen. Nå har vi fått på plass en avtale med Torghatten Nord som gjør at det blir satt inn ei større ferge i perioden 23. juni til 6. august, forteller Prestbakmo.

Det er M/F Vågan, tidligere Åfjord, som er ledig fra midten av juni og fram til den skal inn i ordinær rute i Nordland.

Fergen har en kapasitet på 35 personbilenheter og 101 passasjerer.

– Dagens ferge MF Helgøy har en kapasitet på 25 personbilenheter, så det blir en ganske merkbar kapasitetsøkning, sier Prestbakmo.

Lite ledig fergemateriell

– Men en vet vel ikke det reelle behovet for kapasitet fordi flere velger andre alternativer på grunn av usikkerhet om en kommer med?

– Det er riktig. Men dette har med tilgang på fergemateriell å gjøre. Det er ikke veldig mye ledig fergemateriell tilgjengelig. Vi er i en situasjon der vi kan gjennomføre et helårssamband som vi fikk et fylkestingsvedtak på i desember. Det skal skje i forbindelse med de nye ordinære anbudsrundene på ferge i Troms. Det vil si at vi har muligheten i 2019–2020 å få på plass et helårssamband.

– Det vil da være ei ferge med kapasitet til 50 personbilenheter. Da tror jeg vi er godt innenfor. Først da får vi vite mer om kapasitet og behov siden vi ikke har hatt drift på vintersesongen. Men utfordringen i dag er enkelt og greit tilgjengelig fergemateriell, sier Prestbakmo.

– Ikke kom i siste liten

Kaptein om bord, Tor Kristian Larsen, bekrefter overfor Folkebladet at ferga allerede har satt igjen biler på Brensholmen.

– Ja, det var på 17- ferga fredag. Men sånn er nå fredagene. Men det var kun denne turen at det ble fullt. Folk som skal med må være på kaia i god tid. Du må ikke komme i siste liten. Når det er fint vær og vil folk ut er det mange som skal med, sier han.

– Har det skjedd før at dere må sette igjen biler allerede andre dagen?

– Det har kanskje skjedd, men jeg kan ikke huske det, svarer Larsen.

Større ferge hele sesongen

Reiselivssjef for Visit Senja Region, Line Miriam Sandberg tar godt imot nyheten om større ferge i høysesongen. Men hun er klar på at dette ikke er godt nok.

– Det er kjempebra, men jeg håper de har ei åpning for å fortsatt ha ei større ferge i lengre perioder. Men jeg har full forståelse for at det er vanskelig å få tak i fergemateriell, sier reiselivssjefen.

– Reiselivsnæringa hadde jo håpa på å få større ferge under hele sesongen. Da gjenstår det å se om det kommer til å bli mange som står igjen på kaia. Det kan bli vanskelig i mai og utover i august. I store deler av Europa er jo fellesferien fra midten av august til ut i september. Det er klart at det hadde vært en stor fordel å kunne markedsført at en hadde ei større ferge helt til den slutter å gå.

– Det er noe med budskapet vi kan gi ut. Om ryktet blir at en skal bare glemme å ta ferga fordi det ikke er kapasitet så er det ikke bra. Som reiseliv må vi bare krysse fingrene og håpe på at færrest mulig står igjen på kaia, sier Sandberg.

større: Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo lover større ferge i høysesongen. Foto: Rune Ottarsen Foto: Rune Ottarsen