Det er en luftig affære som skal sikre strømtilgangen til husstandene i regionen.

Denne helgen er et team på fire inspisere strømmaster og stømlinjene til Troms kraft.

– Vi benytter av oss helikopter da dette går mye raskere enn snøscooter og dette er en befaring vi gjør hvert år. Vi kan ikke akkurat fly i mørket i en snøstorm, så da gjøres denne nå. Etter vinterstormene kan det være at noe har skjedd, så da er det greit å sjekke dette nå. Vi finner som regel ikke så mange feil, men ser vi større feil tar vi dette med nett-vakten og får rettet opp i det med en gang. Det er viktig for å beskytte de som ferdes ute, sier Daniel Nergård, kjentmann for Troms Kraft nett.

Bilder

En som folk kanskje legger merke til når helikopteret passerer boliglaget, er fotograf for Helitrans, Stian Haagnes. Han henger litt ut av helikoptret for å fotografere det som trengs å fikses på.

Luftig jobb å sjekke strømlinjene - se video her.

– Min jobb er å ta bilder av gjennomføringen. Så alle feil og avvik som vi finner, det må dokumenteres, slik at Troms Kraft kan korrigere feilene. For å få rette vinkelen og følge med, må jeg sitte litt halveis ut av helikopteret, sier Haagnes.

Tett på

For å komme til å se feilene, må helikoptret ferdes der stømlinjene er, også i tett bebygde strøk og der dyr og mennesker ferdes.

– Kjentmannen er god å ha i disse områdene som kjenner til hvilke gårder som finnes i området, slik at vi kan posisjonere oss på best mulig måte. Så sitter vi alle å speider etter dyr og gårder til eksempel, slik at vi kan komme oss mest mulig unna. Vi har med kikkert så det er ikke alltid vi trenger å komme helt opptil strømlinjene. Vi vil jo komme tett på hus, så det kan hende det blåser litt, men vi er kjapt avgårde igjen, forteller Haagnes.

Utfordringer

Droner er en av utfordringene teamet kan møte på sin ferd over Midt-Troms.

– Droner er absolutt en utfordring da de ikke har rapporteringsplikt hvis de ikke er i nærheten av en flyplass, eller over en viss høyde. Så for oss så er det noe vi holder utkikk etter. Heldigvis frem til nå har vi vært heldig av at det bare er et tilfelle av dronebruk når vi har reist forbi, og har dermed ikke vært i nærheten av den i så måte.

– Hvorfor er droner farlige for dere?

– En drone vil bli det samme som at vi treffer på en stor måse. Med stor nok fart vil det gå gjennom å gjøre stor skade. Treffer den rotoren vår kan risikoen være at den får så mye skade at den går i ubalanse og vi kan i værste fall risikere å falle ned, forteller Haagnes.

Reglene for flyging med drone består i at en ikke kan være over 120 meter opp i luften med en maksimal hastighet på 30 kilometer i timen eller 60 knop. En skal også bare fly i dagslys.

Dokumentere: Stig Haagnes fotograferer for å dokumentere feil og mangler på strømnettet. Foto: Carina Hansen
Kjentmann: Daniel Nergård er montør i Troms Kraft nett og med på turen som kjentmann når nettet skal inspiseres. Foto: Carina Hansen