Det sier kommunestyrerepresentant i Berg, Werner Enoksen (Frp) etter at Folkebladet gjør han kjent med de nye reguleringene for fisket innenfor fjordlinjene.

– Gledelig nyhet

For vel ett år siden tok Enoksen kontakt med sin partifelle, fiskeri- og kystminister Per Sandberg, og ba ham vurdere å stenge ute alle båter over 15 meter fra Bergsfjorden og Kaldfjorden.

– Dette høres veldig bra ut. En gledelig nyhet for turistnæringa som driver med hvalsafari, sier den fornøyde Frp-politikeren til Folkebladet.

Tidligere har søkelyset vært rettet mot næringa, som hevder å slite når snurpereer innom fjordene og fisker sild.

– Da blir hvalaktiviteten raskt betydelig mindre og de som driver i det sjiktet, har ikke hatt noe å vise fram til turistene, sier Enoksen.

Dette har imidlertid marinebiolog for Fiskarlaget Nord, Arvid Ahlquist, tidligere avvist overfor Folkebladet. I 2015 sa han følgende:

– At snurperne skal få skylda for dette, er ikke troverdig. Dette har imidlertid med sildas vandringsmønster å gjøre.

- Katastrofe

Daglig leder ved Nergård i Senjahopen, Henning Grande, omtaler de nye reguleringene som katastrofale.

– Det er regelrett forferdelig. Jeg forstår ikke bakgrunnen. Turistnæringa er framtidsrettet ja, men jeg skjønner ikke hvorfor det skal gå på bekostning av oss – primærnæringa. Det er fullstendig katastrofe, sier han.

Tirsdag offentliggjorde departementet reguleringene, som nå ikke lenger åpner for dispensasjoner for notfiske etter makrell og sild for fartøy over 21 og 28 meter i disse fjordene.

I løpet av to til tre måneder produksjon fikk Nergård opptil nitti prosent av fisken fra disse fjordene, som nå stenges for større båter.

Nå må de nok trekke sørover for å fiske, tenker Grande – som da spår en mørkere høst for nordnorske fiskerianlegg.

– Nå står vi i verste fall uten råstoff, sier han.

- Nest beste

Frp-politiker Enoksen poengterer i så måte at man i utgangspunktet ønsket å få til et prøveprosjekt der man stengte av Bergsfjorden og Kaldfjorden helt og holdent, også for mindre fiskefartøy.

– Men fiskeri-lobbyistene er ganske sterke, så det klarte vi ikke, sier han og tilføyer:

– Dette er det nest beste og jeg er veldig fornøyd med at de store båtene nå må ut av fjordene.

– Samtlige av de som driver med hvalsafari på Senja, er nok enige om det, legger han.

- Nødvendig

Årsaken til de nye reguleringene er ifølge statssekretær Ronny Berg i nærings- og fiskeridepartementet at det er viktig å ta vare på fiskebestander som ikke er kvoteregulerte.

– Teknologien utvikler seg og nye reguleringer av fisket innenfor fjordlinjene er nødvendig for å sikre bærekraftig høsting, sier han i en pressemelding.

– Vil få store konsekvenser

Skipper og reder Geir Lundberg på ringnotsnurperen «Odd Lundberg» av Gratangen er prinsipielt i mot stenging av fjorder.

– Det kan få store konsekvenser for industrien i nærområdene hvis båtene nå må sørover for å fiske. Den lokale industrien, og de tilhørende arbeidsplassene, vil merke det, sier han.

Lundberg påpeker videre at mange av båtene som har fisket sild i Bergsfjorden og i Kaldfjorden nå blir tvunget ut i andre havstrøk — i storhavet.

– Da velger man kanskje å utsette fangsten til utpå vinteren, når silda har trukket sørover. Det er forferdelig trist at turistnæringa får presset dette gjennom, sier han.

Rederen tenker også at det kan være fort gjort å stenge flere fjorder, når man først har kommet igang.

– Kan turist- og fiskerinæringa kunne leve side om side?

– Absolutt, selv om den næringa sier noe annet, så kan man jo spørre seg: Hvem var der først? Var det fiskerne, hvalen, eller turistnæringa?, svarer Lundberg avslutningsvis.

Folkebladet har ikke klart å komme i kontakt med daglig leder ved Basecamp Senja, Trude Mørkved, som tidligere har vært svært kritisk til snurpere i Bergsfjorden.

- De har ikke peiling

Reder og skipper Morten Johansen på kystnot- båten «Einarson» av Botnhamn omtaler de nye reguleringene som en krise for både fiskerne og industrien.

– Vi er avhengige av å få fiske sild og makrell der den er. I de siste årene har vi vært mye i Kaldfjorden på Kvaløya, sier han og forteller at man har brukt alt fra tre timer til ett døgn på å fylle båten.

– Vet ikke hva vi skal gjøre

Båten hans, «Einarson» er 27.92 meter lang og faller under de nye reguleringene fra nærings- og fiskeridepartementet.

– Hvis det er slik som før, at stort sett all silda i år også står i Kaldfjorden, vet jeg ikke hva vi skal gjøre. Jeg håper den flytter på seg før fangsten starter i høst, sier han.

– Må du vurdere å vente med fangsten til utpå vinteren og trekke sørover?

– Det er klart - og det vil gå utover de lokale kjøperne her, svarer han og fortsetter:

– Industrien, så vel som oss, vil etter denne reguleringen preges i negativ retning, uten tvil.

Reder Johansen forteller videre at flere har spart mellom 500 og 600 tonn av kvota si.

– Når fjordene nå stenges, har mange kanskje mye de ikke får fisket opp. I verste fall kan alt dette nå gå tapt hvis man ikke finner sild/makrell, sier han.

- Svada

– Hvordan ser du for deg du den kommende høsten?

– Jeg ønsker ikke å spå, men jeg håper at silda ikke drar til disse to fjordene. De som har sørget for dette har ikke peiling på hva de snakker om.

– Frp-politiker Werner Enoksen, mener dette er positivt for turistnæinga. Kan man dele på fjorden?

– Selvfølgelig. Å si noe annet er svada. Det er umulig å fiske opp all silda på flere tusen tonn, som vi blir beskyldt for å gjøre, svarer han og poengterer at de med båter under 21 meter nå kan juble over å få fjordene for seg selv...

Gliser: Frp-politiker i Berg, Werner Enoksen, er fornøyd over de nye reguleringene. - Dette er positivt for turistnæringa som driver med hvalsafari, sier han. Foto: Carina Hansen
Katastrofe: Henning Grande ved Nergård ragerer på de nye reguleringene. - Nå står vi i verste fall uten råstoff. Foto: Christian A. Unosen Foto: Christian Unosen
29.92: Kystnotbåten Einarson, tilhørende Morten Johansen, får ikke lenger fiske i verken Bergsfjorden eller i Kaldfjorden. Foto: Glenn André Salomonsen Foto: Glenn André Salomonsen
Reagerer: Skipper Morten Johansen, «Einarson» av Botnhamn reagerer på reguleringen. Foto: Vidar Bjørkli Foto: Vidar Bjørkli