Det er noe daglig leder Odd-Halvdan Jakobsen i UKM Arctic Troms og hans menn og kvinner må ta stilling til i tiden som kommer.

– Og det er jo det vi vil, å utvikle det internasjonale talentutvekslingsprogrammet både når det gjelder kvalitet og kvantitet.

– Men da vil vel store samproduksjoner av typen «Illuminosity» bli borte fra fylkesmønstringen?

– Det stemmer, vi har ikke alene den kompetansen som skal til for å lage en danseforestilling på et så høyt nivå. Der er vi avhengig av våre russiske samarbeidspartnere.

– Går det på scenekapasitet?

– Det også, selvsagt. Men også på logestikk og kompetanse. Det går en grense for hva vi kan klare å arrangere på lille Finnsnes.

Ingen avgjørelser er tatt ennå.

– Men det er i første rekke dette vi nå må sette oss ned å diskutere. Om det vil gagne både fylkesmønstringen og den internasjonale talentutvekslingsfestivalen at de arrangeres på forskjellige arenaer.

Heder, ære og musikk etter årets UKM Avslutningsforestillingen i Arctic Youth Festival formidlet både musikk og heder til rette vedkommende. Høyere nivå

Odd-Halvdan Jakobsen mener at grepet med å stramme inn på antall innslag fra kommunene i fylkesmønstringen har fungert slik det skulle.

– Avviklingen av årets festival gikk også ganske smertefritt rent teknisk?

– Ja, og det skyldes i første rekke at vi har noen unge arrangører på det jeg vil bekrive som et nasjonalt nivå. Jeg vil spesielt trekke fram Patrick Holmstad og Erling Stangnes, som var produsenter for flere av forestillingene. Men også teknisk arrangør Christoffer Sørensen og Robin Richardsen. Sistnevnte var leder for TV-teamet. Det opererer med et firekamera-system. Noe som ikke er en oppgave for amatører.

Stilte med stoff som veier tungt Fylkesfinalens første forestillingen kunne by på en del egenlaget stoff fra utøvere i Midt-Troms. Blinket ut

– Var det fylkesmønstringsdeltakere du selv blinket ut som lovende?

– Ja, det var det, et tiltalls stykker. Disse vil bli kontaktet med tanke på å at vi vil ha dem med i det internasjonale talentutvekslingsprogrammet.

Men nåløyet til unge som ønsker å satse på en karriere innen kultur er fortsatt trangt.

– Vi har ført statestikk på dette i 20 år. Statestikken viser at av de alt omlag 2.000 aktørene som deltar i fylkesmønstringen hvert år vil omlag 20 bli vist spesiell oppmerksomhet på grunn av deres talent. Men bare to av disse 20 har hittil klart å etablere seg som artist eller på andre plattformer innenfor kulturbaserte yrker.

– Det må satses hundre prosent?

– Det må det. Alle som ønsker å oppnå noe må ikke være i tvil om hva de vil.

Et glimt fra åpningsshowet i UKM Arctic Youth Festival. Foto: Lisa Bakkelund
Teknisk arrangør Christoffer Sørensen (fv) og produsentene Erling Stangnes og Patrick Holmstad får ros av Odd-Halvdan Jakobsen for vel utført jobb.