Det betyr at alt tungt vedlikehold av NH90 skal skje på Bardufoss de neste fire årene. Minst. For sjef for Patria Norge, Dan Kjetil Nordheim, regner med at Patria vil følge NH90s levetidsløp som er estimert til 30 år.

– Akkumulerer vi opp kontraktens verdi, pluss økning, snakker vi om milliardverdier over mange år. Denne kontrakten gir grunnlag for å investere de neste syv-åtte årene, sier Nordheim.

Grunnlaget er også lagt for å gjøre Bardufoss til et nasjonalt, og kanskje også internasjonalt, kompetansesenter for helikopter.

Arbeidet med å rekruttere og ansette nye medarbeidere er allerede i gang.

Store ringvirkninger

Kontrakten fungerer som en slags ketchup-effekt for Patria Norge på Bardufoss. Det finske storkonsernet har nådd sitt første mål, å få vedlikeholdskontrakten på NH90. Det skaper svært mange arbeidslasser, i første omgang 17 nye teknikere i tillegg til dagens 12. Kontrakten på NH90 danner også gunnlaget for at Patria kan ekspandere, både i størrelse og aktivitet, og det danner grunnlaget for å kunne regne på større vedlikeholdskontrakter, både sivilt og militært.

– Nå kan vi være med på andre større vedlikeholdskontrakter opp mot oljeindustrien og redningshelikopter. Dette er to klart definerte satsningsområder for oss, sier Nordheim.

Årlig omsetning de første årene vil ligge på omlag 40-45 millioner kroner, men Patria Norges strategi er å ligge på omlag 100 millioner kroner i årlig omsetning i løpet av tre-fem år.

– Ett er at vi skaper mange flere arbeidsplasser, men dette betyr også at vi vil handle mye mer lokalt. På veldig kort sikt vil vi investere omlag 25 millioner kroner i kompetanse og utstyr. Flesteparten av disse pengene vil brukes på spesialverktøy, verktøy som like godt kan produseres av lokale aktører. Vår aktivitet kan skape grunnlag for flere virksomheter rundt oss. Å ha alle tjenestene vi vil etterspørre innenfor et begrenset område vil være et stort pluss, sier Nordheim.

Nordheim nevner også tjenester som for eksempel kompositt, mekanisk arbeid, lakkering, logistikk og sveisearbeider.

– Vi har en investeringsplan på flere millioner kroner hvert år, sier Nordheim.

Milepæl

– Dette er en milepæl for oss. Denne kontrakten er såpass godt forankret at vi forventer å følge levetiden på NH90. Vi forventer også at Patria Norge vil omsette for 40-45 millioner kroner årlig i første omgang, og vi har en strategi for å ekspandere videre. Dette er bare trinn 1. Nå er vi blitt så store at vi kan se på større kontrakter, sivilt som militært, for eksempel redningshelikoptrene. Kontrakten er et fundament for 30 arbeidsplasser, sier Nordheim.

I første omgang vil Patria låne en av Forsvarets hangarer.

– Men vi ser klart at behovet for en egen hangar er til stedet. Men vi driver ikke med bygg, så det vi ser for oss er at en annen aktør bygger hangaren, mens vi vil være en stabil og langsiktig leietaker. Vi kan med høy grad av sikkerhet forvente aktivitet de neste 30 årene, sier Nordheim.

Fjær i hatten

Storkontrakten med Forsvaret er også en fjær i hatten for Dan Kjetil Nordheim. Etter bare et år i jobben som sjef for Patria Norge har han klart å lande en kontrakt på 100 millioner kroner.

– Et av mine klare mål da jeg ble rekruttert til stillingen var å få vedlikeholdet på NH90. Så langt har vi levert etter planen, og det er jeg svært godt fornøyd med, sier Nordheim.

Etter bare et år i sjefsstolen har Dan Kjetil Nordheim klart å lande storkontrakten på NH90. De neste fire årene, og i følge Nordheim så lenge NH90 har levetid, skal tungt vedlikehold av Forsvarets kystvakt- og fregatthelikopter foregå på Bardufoss. Foto: Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad